Het Belgische Parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) vroeg cijfers op over ongevallen met de e-step in België bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Daaruit blijkt dat er vorig jaar 206 ongevallen waren met elektrische e-steps en twee doden in België. 

Uit medische verslagen van de ongevallen blijkt dat mensen heel vaak over de kop gaan en met hun hoofd de straat raken. Ook zien we veel letsel waarbij de onderkaak breekt. Bij 130 van de 206 ongevallen raakte een e-step een auto of kwam onder een auto terecht. Bij 29 ongevallen raakte een e-step een fietser en in 21 ongevallen een voetganger. 

Voordat iedereen de schuldvraag bij de e-step legt…. Uit de cijfers blijkt niet wie het ongeval heeft veroorzaakt. Wel is er vanuit medische hoek al enige tijd de vraag om een helmplicht. Daarnaast vinden veel mensen het ook onverantwoord dat kinderen onder de 16 jaar op een e-step rijden. 

Cijfers over ongevallen van gebruikers van de Onewheel, elektrisch skateboard of een EUC zijn niet bekendgemaakt. Vermoedelijk zijn ze nihil of niet meetbaar. 

Foto: Marek Rucinski