Suzanne van Reedt Dortland is advocaat en ziet in het straatbeeld dat de elektrische step steeds vaker opduikt. Veel mensen weten niet dat je er alleen op eigen terrein mee mag rijden en niet op de openbare weg. Ze moeten goedgekeurd worden als bijzondere bromfiets door het RDW maar Suzanne merkt op dat de e-steps van nu niet aan die keuringsvoorwaarden (kunnen) voldoen.

Er is onderscheid tussen e-steps met een gashendel en steps met trapondersteuning. Met gashandel moet RDW goedkeuring hebben en die trapondersteuning hebben zou je onder fietswetgeving kunnen scharen. Het is dan geen motorvoertuig omdat je zelf nog moet bijsteppen. Vergelijkbaar met een e-bike. Probleem is alleen dat het niet in de wet staat. Formeel gezien ben je volgens Suzanne voor de wet dan ook een motorrijtuig. In tegenstelling tot wat je op verschillende websites hierover terugvindt zoals bijvoorbeeld een Micro e-step.

De e-step en de step met trapondersteuning wordt dus gezien als een motorrijtuig. Om de openbare weg op te mogen moet er een Europese of Nationale typegoedkeuring zijn zoals die van de RDW.

Als je met je elektrische step toch de openbare weg opgaat ben je onverzekerd. Als je betrokken raakt bij een ongeluk, dan zal je als gemotoriseerde worden gezien. En dat betekent dat de aansprakelijkheid wordt beoordeeld alsof dat je een auto/brommer bent, terwijl je eigenlijk een net zo kwetsbare verkeersdeelnemer bent als de e-bike tot 25 km/u.

Daarbij zit er in een e-bike vaak net zo’n motor als in je e-step en is de impact bij een ongeval van een e-bike groter vanwege de massa dan die van een e-step of een andere LEV. Volgens Suzanne is dit ook het punt waar de regelgeving met de technologische ontwikkeling gaat wringen. Aanpassing van de wetgeving is dan ook nodig schrijft ze.

Als tip geeft ze mee dat je met je e-step voor de vorm moet mee steppen en bij een staandehouding door de politie moet zeggen dat je moet worden gezien als een fiets met trapondersteuning. We zijn benieuwd of Suzanne de mensen die dat gaan uitproberen dan ook gaat verdedigen in een rechtszaak.