Er rijden inmiddels meer dan 150.000 onverzekerde e-steps rond in Nederland. Daar hoor je eigenlijk nooit wat over maar als er bij de Belgen een e-step in beslag wordt genomen dan is dat in Nederland blijkbaar ineens nieuws. Bij de NOS zagen we vlak na de VRT het bericht dat de Belgische politie een extreem snelle elektrische step in beslag heeft genomen.
De bestuurder van de e-step ging 43 KM/u en is betrapt door de Belgische politie. De wettelijke maximum snelheid voor e-steps in België is 25 KM/u. De politie nam de e-step mee naar het politiebureau en die werd op een rollerbank gezet. De gemeten snelheid was 104 KM/u. Daarop is de e-step in beslag genomen.
We zien dit soort berichten wel vaker uit België en wat er niet aan klopt is dat de Belgische politie daar LEVs onbelast op een rollerbank zet. Dan meet je natuurlijk altijd een extreme snelheid. Zo hoorden we onlangs nog dat er een EUC in beslag was genomen die op de rollerbank een snelheid van 100 KM/u aangaf. Belast was de maximale snelheid 50 KM/u.
Wat blijft hangen is e-steps die extreem hard kunnen. Een bericht dat een e-step in België 18 KM/u te hard heeft gereden is natuurlijk niet zo sexy. We vragen ons ook af of ze in België auto’s die 200 KM/u kunnen rijden die net iets te hard door een 30-kilometerzone rijden ook in beslag nemen? Het is meten met twee maten. Iets waar we in Nederland helaas ook heel goed in zijn.
Het is ook jammer dat we in de media nooit wat horen over de 150.000 e-steps, Onewheels, elektrische skateboards en EUCs die inmiddels al jaren veilig maar helaas nog steeds illegaal rondrijden in Nederland. Daar zou best wel wat meer media aandacht aan besteed mogen worden. Maar nauwelijks ongelukken, mensen die een helmpje dragen en geen snelheid overtredingen is natuurlijk niet nieuwswaardig… we beginnen het te berijpen.
Zijn er inmiddels mailadressen bekend van de nieuwe line-up? Vooral van dhr Harbers uiteraard. Hoorde hem laatst wat onzin en vage dingen uitkramen over zijn plannen (niks wat ons helpt uiteraard). Leek erop dat ie geen flauw benul had van wat hij moest zeggen. Denk dat we hiermee nog verder zijn verwijderd van iets positiefs.
Op zich ben ik het eens met Legaal Rijden, maar dit artikel gaat wel een beetje te ver.
Allereerst zal de topsnelheid van een e-step bijna niet verminderen door gewicht. Vooral de acceleratie lijdt hier onder.
Daarnaast is de vergelijking met een auto die 200km/u rijdt nogal scheef. Het is een vergelijk tussen een legaal en illegaal voertuig. Bovendien heeft een auto ook zones waar de maximumsnelheid hoger ligt dan 30km/u. Een e-step heeft dat niet.
Als we het dan hebben over meten met twee maten moeten we niet zelf het slechte voorbeeld gaan geven.
Verder hoop ik dat de e-steps in Nederland snel gelegaliseerd worden.
Onder belasting daalt de snelheid wel degelijk. Je hebt wel gelijk dat dit effect bij een step niet zo dramatisch is.
Dit artikel gaat over België. Daar zijn e-steps niet illegaal.
Twee maten: Jazeker. Er bestaat in België geen openbare weg waar harder dan 120 gereden mag worden. Dus zeker geen 220kph. De meeste auto’s of motoren kunnen dit wel.
Kortom: Beboeten conform snelheidsovertreding prima. Inbeslagname omdat het harder kan: dat blijft absurd.
Dit is wel een goed voorbeeld van een achterlijke denkwijze en hoort bij achterlijk gedrag. Helaas zijn we in NL door beiden simpelweg genaaid.
Feit blijft: Ik hoor en zie veel te vaak hoe graag esk8, EUC en e-step gebruikers opscheppen over hoe snel de machine is.
Veel ervan wordt gedocumenteerd op social media. Niet echt een uitnodiging om toegelaten te worden in het verkeer.
Dan nog lijkt mij dat deze e-step illegaal is. Kan ik helaas niet met 100% zekerheid zeggen, want ik weet niet heel goed wat de regels in België zijn.
Als ik het vergelijk met bijvoorbeeld de Nederlandse regels voor een bromfiets of scooter is het heel simpel. Een bromfiets of scooter mag niet opgevoerd worden. Als de maximale snelheid te hoog is krijg je een boete, ongeacht of je er daadwerkelijk zo hard mee hebt gereden.
Dus: een e-step met een te hoge maximale snelheid is illegaal. Legaliteit van een auto is niet afhankelijk van maximale snelheid.
https://www.vraaghetdepolitie.nl/verkeer/scooter-brom-en-snorfiets/bij-welke-snelheid-met-mijn-brom-snorfiets-krijg-ik-een-bekeuring.html
Ik ben overigens ook benieuwd waar de informatie vandaan komt dat deze e-step belast een maximale snelheid van 50 km/h zou hebben. Desondanks zou dit nog steeds een verdubbeling zijn van de maximale snelheid in België voor een e-step zonder zadel.
Ik ben absoluut niet uit op discussie. Maar de logica in onze wetgeving ontbreekt.
Een wielrenner mag en gaat vaak zo hard als hij kan (inclusief een vleugje hufterigheid) De dramatisch toegenomen remweg wordt voor lief genomen en ze worden niet per se de rijbaan op geforceerd. Maar ja, dat is nu eenmaal zo en mag dus zo blijven?
Zelfde geldt voor het zwakke excuus (die heb ik te vaak gehoord) van oa politie dat Onewheels en EUC’s niet verantwoord zijn omdat de bediening teveel afhangt van de behendigheid van de bestuurder. Heb je ooit een volwassene die nooit heeft gefietst leren fietsen? Ik wel. Vaak. Een week later nog steeds drama. Maar na 2 uur kon zo iemand achtjes rijden op een onewheel.
Ook ik ben niet uit op discussie. Het gaat mij er meer om dat er in dit artikel nogal scheve vergelijkingen worden gemaakt. Bovendien draagt het niks bij aan de voortgang van het legaliseren van LEV’s in Nederland.
Ik begrijp wat je zegt of inconsistentie in de regelgeving. Wat mij betreft wordt de regelgeving veel algemener. Bijvoorbeeld:
Als een voertuig valt binnen
– maximale afmeting (lengte x breedte x hoogte)
– maximaal gewicht
– maximale topsnelheid
Dan mag dit voertuig op het fietspad zonder rijbewijs of verzekering.
Lekker algemeen, geen discussie bij nieuwe voertuigen en iedereen weet waar hij/zij aan toe is.
Helaas worden de regels zelden zo simpel gemaakt.
Artikel draagt naar mijn mening wel degelijk bij. Het gaat om de kracht van media op de algemene beeldvorming over iets, in dit geval esteps, en dan heeft legaal rijden toch echt een punt. Als er ook maar iets in de media verschijnt over esteps is dat 10 vd 10 keer in het negatief daglicht wat uiteraard niet bijdraagt aan het legaliseren van esteps. En dan is zo’n artikel vaak zo scheef onderbouwd dat het gewoon niet waar is. In dit geval is het gewoon een opgevoerde esteps of een ander type die 50 kmh of harder kan, dat is niet je normale estep..Ook waarom berichtgeving uit België? We zitten toch echt in Nederland met hele andere wetgeving ook mbt esteps trouwens. Hierboven is ook al beargumenteerd waarom veel vd redenen die worden aangedragen nergens op slaan. Een volwassen die leert fietsen is een hele goeie.
Waar is 200km per uur rijden dan wel legaal?
duitsland
Ik woon in Parijs en hier maakt het niet uit hoe hard je lev gaat. De maximale snelheid is leidend. Bij overschrijding van de snelheid geeft de politie extreem hoge boetes en dat werkt prima.
Klopt de politie in Frankrijk kan je een boete geven van €1500 als je harder dan 25 KM/u gaat op je LEV. Als Nederlander loop je overigens ook nog eens de kans dat ze een boete geven voor onverzekerd rondrijden, die is, schrik niet €3750. Als Nederlander kan je, je nog steeds niet verzekeren voor het gebruik van een LEV in het buitenland.
Op een rollenbank leidt belasting tot een klein beetje meer druk op de lagers, maar ik schat in dat de max. snelheid daar niet veel door daalt. Getest op de weg heb je met een forse luchtweerstand te maken, dus die 100 km/u zal niet altijd gehaald worden. Bij wind mee kom je een heel eind. Was gewoon een vet foute step en waard om genoemd te worden. Als er regelgeving voor legalisering komt dan moet je hier eenduidig op voorbereid zijn: dit wil je niet.
Ik vind dit artikel ook een beetje te makkelijk. Je moet gewoon je hasses gebruiken en dat ding niet zoveel vermogen geven voor dit soort snelheden. Wil je dat wel ga lekker over de nurburg ring ermee. Op de openbare weg gebruik je verstand en neem 25kmh gewoon als norm. Echter, overal zijn er mensen ook op deze website mijzelf inclusief, die vroeger hun snorfiets of bromfiets opvoerden tot heikele snelheden. Het is in die optiek dan ook wel een sof dat men nu op 1 zo’n pias de nadruk legt en dat dit het nieuws haalt. Ook dat is inderdaad een beetje scheve beeldvorming voor de wel veilig welwillenden onder ons. Het is als vergelijking met 45 van de 45000 voetbalhooligans die zich al dan niet structureel misdragen voor en tijdens een wedstrijd in een stadion. Feit: dat stukje blijft hangen, maar het goede wordt daarin te snel vergeten.
Je haalt je auto rijbewijs, ze leren je niks over voertuig beheersing maar het maakt niet uit of je een traag klein autootje rijd of de allersnelste exoot. Op brommer van max 25 hoef je geen helm op, maar de vraag is of dat zo blijft. Moeten ze brommer van max 50cc begrenzen op 45 maar je moet wel op de rijbaan met auto’s die harder rijden. oh wacht maak over al maar 30 zone van. Heb je meer dan 50cc dan is het een motor en afhankelijk van leeftijd krijg je een cc en vermogen beperking. Motor rijbewijs testen ze dan wel je voertuig beheersing. Als je dan oud genoeg bent mag je wel gelijk voor een onbeperkt motor rijbewijs waar het weer niet uit maakt of je op een langzaam ding rijd of een kruis raket. Het is dan ook mijn mening wat is eigenlijk het probleem dat ik op een e-step 100 zou willen of dat ik nu op 1 wiel 50 gaat. Je kan net zo makkelijk een trage 25 lev categorie hebben als een een snelle onbeperkte lev. Momenteel maakt het toch niet uit waar ik op rij want alles is toch illegaal. Ben je goed bezig voor het mileu en dan nemen ze je lev in beslag, ga maar met de auto.
Ondanks het ‘kleur geven’ aan het artikel, blijft te hard rijden gewoon te hard rijden.