We zagen vandaag een interessante quote van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat:
lidstaten mogen niet zomaar besluiten om de verkoop (van snorfietsen) te verbieden
In dit geval gaat het over een verbod op de verkoop van snorfietsen met een benzinemotor vanaf 2025. Dat staat in het klimaatakkoord maar EU-regels verhinderen dat.
Volgens EU-regels mag Nederland ook niet eenzijdig de verkoop en het gebruik van LEVs op de openbare weg verbieden:
De lidstaten mogen op hun grondgebied het in de handel brengen en/of in bedrijf stellen van machines die aan de Europese richtlijn voldoen niet verbieden, beperken of verhinderen.
Omdat blijkbaar niemand weet hoe je dat moet rechtzetten zijn LEVs in Nederland nog steeds verboden op de openbare weg en kan je ze ook niet verzekeren.
Dat gaat ook nog wel even duren want tot 2024 verwachten wij nog geen wetgeving en het is de vraag wat er vanaf dat moment gaat veranderen. Het ministerie wil vooralsnog nog steeds LEVs keuren voor gebruik op de openbare weg. Met die keuringen sluit je vrijwel alle LEVs uit die je nu al overal ziet rondrijden. In de Europese lidstaten rijden er inmiddels al miljoenen zonder keuringen rond en dat gaat bij eigen gebruik in vrijwel alle landen zonder noemenswaardige problemen.
Voor de goede orde… het minsterie van Infrastructuur en Waterstaat liet onlangs aan ons het volgende weten over de Europese regels:
Er is op dit moment geen geharmoniseerd Europees kader voor LEVs, waarin eisen gesteld worden aan het voertuig en de productie voor het veilig gebruik in het verkeer. Dat neemt niet weg dat andere Europese kaders wel van toepassing kunnen zijn, zoals de Machinerichtlijn. Om aanvullende nationale eisen te kunnen stellen aan veilig gebruik in het verkeer dient eerst beoordeeld te worden of een LEV binnen het toepassingsgebied en de definities van andere EU-kaders, waaronder de Machinerichtlijn, valt. Als dat het geval is dan dient eerst aan deze Europese regelgeving voldaan te worden.
De Machinerichtlijn bevat diverse verplichtingen, waaronder essentiële veiligheids- en gezondheidseisen waaraan machines (en dus ook LEVs, die onder het toepassingsgebied en de definities van de Machinerichtlijn vallen) moeten voldoen. Essentiële veiligheidseisen hebben onder meer betrekking op gevaar voor beknelling, gevaar voor geluid en het gevaar om opgesloten te raken. Als wordt voldaan aan de Machinerichtlijn (wat moet worden aangetoond met onder andere een verklaring van overeenstemming opgesteld door de fabrikant), moet het verhandelen en op de markt aanbieden in alle lidstaten worden toegestaan. De Machinerichtlijn laat echter ruimte aan lidstaten om regels te stellen inzake het wegverkeer. De voertuigeisen in het LEV-kader zullen dan ook aanvullende eisen voor veilig gebruik van het voertuig in het verkeer betreffen en daarbij niet in strijd mogen zijn met Europese regels.
Nederland past de regeltjes toe die het beste uitkomen. Voor de rest is Nederland heel goed in het bedenken van eigen regeltjes. Regeltjes die je verder nergens anders tegenkomt. Misschien moeten jullie de staat eens voor de rechter slepen?
in selectief regels toepassen zijn ze erg goed in den haag. en als rutte zn vriendjes bij het w.e.f licht electrische voertuigen willen mogen we gister al de weg op. grrrr
Zoals ik al eerder heb geschreven houd de Duitse regels aan met een kleine aanpassing dat de maximale snelheid 25 km moet zijn dan zijn we klaar want ik wil zonder achter om te kijken met de step de weg op want die van mij is goedgekeurd voor de Duitse wegen en heeft een vin nummer. Ik wacht ook nog op een afspraak met de rdw want die weten inmiddels dat ik de Ninebot G30D ii heb en wat ze willen zeggen en bespreken weet ik niet. Ik ben benieuwd zodra ik dat gesprek heb gehad post ik het hier.
Liever de Spaanse, Belgische, Franse, Luxemburgse, Noorse, Finse, Italiaanse, Bulgaarse, Deense, Estlandse, Griekse, Letse, Maltese, Oostenrijkse, Poolse, Sloveense, Zweedse regels overnemen. Daar mag je overal een e-step maar ook ook andere LEVs ge ruiken tot een maximale snelheid van 25 km/u. In al die landen heb je ook geen keuringen nodig en dus ook geen VIN nummer.
He Iwan.. Al nieuws van het RDW..?
Het zal nog wel jaren duren voor er een step hier legaal rond rijdt.
Nou.. ik woon Duitsland en heb een Segway G30D met toelating en verzekering in Duitsland, zou dus inhouden, dat ze mij niet kunnen verbieden om er mee te rijden?
De Segway G30D is niet goedgekeurd in Nederland en je mag er dus volgens de regeltjes niet mee op de weg. Aan de andere kant ben je wel verzekerd en als je verzekeraar aangeeft dat je in Nederland ook verzekerd bent is er waarschijnlijk weinig aan de hand. Je zou dit kunnen controleren bij je verzekeraar en de politie in Nederland.
Zijn er ook landen die voor andere LEV verzekeringen hebben en zou ik daarmee risico afdekken als ik van een bekende van mij in dat land ‘zijn’ verzekerde LEV leen en in NL gebruik?
Dan heb je nog steeds het probleem dat de LEV waar je op gaat rijden niet toegestaan is in Nederland.
Kunnen we net zoals milieuorganisaties de staat niet voor de rechter slepen om Europese regels uit te voeren?
Goed idee maar hoe en wat gaat dat kosten?
Ik wil wel € 500 doneren als je een crowdfunding start. Dat is peanuts bij wat ik intussen al ben kwijtgeraakt aan boetes en inbeslagnames.
Zou ik er ook wel voor over hebben, ik ben na ruim 20.000km in 1,5 jaar op een EUC in dorpen/steden in NL juist nog nooit iets kwijt geraakt of een boete gekregen *afkloppen* (moeten ze ook niet proberen) dus dat kan er wel een keer van af.