Robin van beslist.nl stuurde ons vanmiddag de opbrengst van hun onderzoek naar het aantal boetes die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft gegeven voor het rijden met een verboden e-step op de openbare weg. In 2019 werden er nog 68 boetes gegeven maar in 2020 ging de teller al naar 233 bekeuringen.

De grootste stijgingen werden in Noord-Brabant (zeven maal zoveel als in 2019) en Noord-Holland (verviervoudiging) gemeten. Of er in de provincie Overijssel politie is weten wij niet maar daar is tot 2020 geen enkele boete uitgedeeld voor het gebruik van een illegale elektrische step. In Amsterdam zijn de afgelopen jaren de meeste boetes (102) uitgedeeld.

Boetes voor gebruik van e-step vorig jaar verdrievoudigd

Gezien het aantal meldingen die wij dagelijks, en vooral de laatste 2 maanden voorbij zien komen in onze inbox zal het landelijk aantal dit jaar zeker verdubbeld worden.

In Nederland mag je alleen met een e-step op de openbare weg rondrijden als hij door de RDW is goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Je moet je e-step dan ombouwen aan de eisen van een bromfiets. Als je e-step op een bromfiets lijkt inclusief zadel en veel te grote banden dan keurt de RDW hem goed. Probleem is dan weer dat niemand zo’n monsterlijk log, duur en vaak ook lelijk ding wil hebben. Alle e-steps die nu al legaal rondrijden in tenminste 18 EU-Lidstaten zijn hier verboden.