Boetes voor gebruik van e-step vorig jaar verdrievoudigd

Robin van beslist.nl stuurde ons vanmiddag de opbrengst van hun onderzoek naar het aantal boetes die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft gegeven voor het rijden met een verboden e-step op de openbare weg. In 2019 werden er nog 68 boetes gegeven maar in 2020 ging de teller al naar 233 bekeuringen.

De grootste stijgingen werden in Noord-Brabant (zeven maal zoveel als in 2019) en Noord-Holland (verviervoudiging) gemeten. Of er in de provincie Overijssel politie is weten wij niet maar daar is tot 2020 geen enkele boete uitgedeeld voor het gebruik van een illegale elektrische step. In Amsterdam zijn de afgelopen jaren de meeste boetes (102) uitgedeeld.

Boetes voor gebruik van e-step vorig jaar verdrievoudigd

Gezien het aantal meldingen die wij dagelijks, en vooral de laatste 2 maanden voorbij zien komen in onze inbox zal het landelijk aantal dit jaar zeker verdubbeld worden.

In Nederland mag je alleen met een e-step op de openbare weg rondrijden als hij door de RDW is goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Je moet je e-step dan ombouwen aan de eisen van een bromfiets. Als je e-step op een bromfiets lijkt inclusief zadel en veel te grote banden dan keurt de RDW hem goed. Probleem is dan weer dat niemand zo’n monsterlijk log, duur en vaak ook lelijk ding wil hebben. Alle e-steps die nu al legaal rondrijden in tenminste 18 EU-Lidstaten zijn hier verboden.

 

5 REACTIES

    • Voor alsnog is helaas de burger in dienst van de overheid in plaats van andersom zoals het hoort. Politie die nog steeds de moeite neemt om de nette burger te pesten voor een zeer matig salaris. Soms bedenk je jezelf, waar gaat dit allemaal over, een klein vervoersmiddel waarbij de gehele risico op de gebruiker zelf komt. Waarom krijgt de Nederlandse burger niet de status van volwassenheid om daar zelf voor te kunnen kiezen.

      • Juist, het zijn de regeltjesneukers die de boetes uitschrijven en beslag leggen. De overigen doen niet zo moeilijk en herkennen de realiteit. Met deze wetgeving blijft elke keer hond uitlaten en boodschappen doen, euc, een vrij duur gokspelletje. Ikzelf heb weinig keuze door mijn loopbeperking.

  1. In ieder geval een flink aantal politieagenten lijkt het nog steeds niet veel te kunnen schelen, ik heb zelfs een keer op mijn e-step voor een politieauto gereden, en ze hebben niets gedaan om me te stoppen. Ik weet dat op een dag mijn geluk zal keren, maar kom op.

  2. goedenavond ik heb vanavond mijn eerste boete in ontvangst mogen nemen. niemand op de weg behalve ik en een agent maarrrrr wel een boete. ik vroeg hem of er een landelijke actie is wat betreft electrische voertuigen en hij bevestigde dat min of meer. tot voor kort keken de agenten wel maar deden weinig. argument is dat er te veel zijn. dus nu had ik binnen een week eenmaal waarschuwing en vanavond een boete. ik zal mijn onewheel blijven proberen te verzekeren (tips welkom) en in de tussentijd op alles wat geen openbare weg is rijden. omgeving castricum

spot_img

Gerelateerd

E-step is niet gevaarlijker dan een fiets of een e-bike 

Beleidsmakers worstelen met de komst van nieuwe vormen van...

Na Duitsland gaat Spanje nu ook LEVs reguleren

In 2022 konden we je al melden dat Spanje...

Minister wil LEVs zonder stuur niet op de openbare weg

Gisteren zijn we op het ministerie van Infrastructuur en...

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...