Briefje aan jan…. van Zanen

Beste burgemeester van Zanen,

sinds 1 juli 2020 bent u burgemeester van Den Haag. Op 22 augustus 2020 hebben wij in uw stad, Den Haag een demonstratie gehouden met LEVs. Die demonstratie is zonder incidenten verlopen en we kregen van alle kanten complimenten, zelfs van de politie. Er reed zelfs een Tweede Kamerlid van de SP mee met de demonstratie.

Zo’n demonstratie willen we op 27 november weer graag houden in Den Haag. We kregen van de politie al een route die we hebben goedgekeurd. Daarna bleef het even stil maar we begrijpen dat het Openbaar Ministerie u gisteren het advies heeft gegeven om de demonstratie te verbieden. Althans er mag niet met LEVs op de openbare weg gereden worden.

Waarom was dit in 2020 geen enkel probleem en nu wel? Feitelijk is er niks veranderd. De mensen die op hun LEVs rijden tijdens de demonstratie zijn zelf verantwoordelijk. Die ligt niet bij de gemeente.

Daarbij horen we van juristen dat u als burgemeester een inspanningsverplichting heeft om ervoor te zorgen dat de demonstratie door kan gaan. Door voldoende politie-inzet kan er makkelijk een rijdende groep van LEV gebruikers door Den Haag rijden. Dat, dat veilig kan is al bewezen in 2020. Toen ging het met 4 politie bikers op 200 LEV demonstranten.

Het is geen risicowedstrijd in het betaald voetbal en we vinden een demonstratieverbod wel een erg harde maatregel. Er is geen enkele aanleiding voor wanordelijkheden dus wij zien het probleem niet. Het is de taak van de politie om te voorkomen dat omstanders en overige verkeersdeelnemers niet in de stoet van demonstranten terecht kan komen. Dan kan er weinig gebeuren.

Kortom kunt u nog eens goed kijken naar uw besluit? De beslissing dat de demonstratie niet kan doorgaan ligt bij de gemeente en niet bij het OM.

Vriendelijke groeten,

Legaalrijden namens de LEV gebruikers

Briefje aan jan…. van Zanen

7 REACTIES

  1. Dit gaat nergens over. Ik was bij jullie demo in Den Haag in 2020. Die demonstratie was prima, goede sfeer, blije agenten (behalve de motoragenten, maar dat is standaard) maar alleen wel heel slecht weer. Zo’n demonstratie kan prima nog een keer en inderdaad iedereen is zelf aansprakelijk voor zijn gedrag en rijkunsten. Wat kan er mis gaan?

  2. Ja walk the lev want je mag er niet op rijden. Je moet demonstreren omdat je er niet op mag rijden en je mag niet demonstreren omdat je er niet op mag rijden. De vrijheid/democratie is even zoek. Evolutitie op het fietspad maar de regering wil graag dat ik/we onverzekerd rond blijf rijden, ze de voetuigen in beslag kunnen nemen en voor een habbe kras veilen want dat is veilig.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...