Net zoals Legaalrijden het kenniscentrum voor LEVs is in Nederland is het CROW dat voor de overheid. CROW bedenkt oplossingen voor vraagstukken in infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer. Dat je voor de kennis over LEVs beter ons kan raadplegen lieten we al eerder zien toen Marjan Hagenzieker, hoogleraar verkeersveiligheid van de TU Delft aan RTL Nieuws had verteld dat er in Noorwegen veel verkeersongelukken met LEVs gebeuren: 10 keer zo hoog risico als fietsen. Daar schrokken we van en we deelden het rapport met onze achterban.
In het rapport staat dat de ongelukken vooral met deelsteps gebeuren en doordat mensen op de stoep rijden. De meeste ongelukken gebeuren door gaten in de weg en door tramrails.
In het rapport staat ook dat fietspaden de veiligheid juist verbeteren. De hoogleraar had het rapport blijkbaar niet gelezen maar wat blijft hangen is dat LEVs gevaarlijk zijn en dat er veel ongelukken mee gebeuren. Allemaal waar maar de oorzaak kan je niet toeschrijven aan het gebruik van LEVs maar aan slecht wegdek. Dat lezen we nergens. Wat blijft hangen is dat LEVs gevaarlijk zijn.
Ook het CROW haalde vorige week in een webinar over micromobiliteit en verkeersveiligheid het Noorse onderzoek weer aan. Wat we horen is dat er veel ongevallen zijn in Noorwegen en dat ze hoger zijn dan die van de fiets. Dat ze gebeuren met deelsteps en dat de oorzaak komt door slecht wegdek horen we niet. De focus ligt blijkbaar op het onderuit halen van onze vormen van vervoer.
Deelnemers van het CROW en Connekt webinar waren onder andere het ministerie van I&W, de Fietsersbond en het SWOV. Het CROW deelt desinformatie die wij al in augustus 2020 hebben weten te weerleggen op feiten. Daarbij is informatie die wij hebben weten te achterhalen over ongevallen genegeerd. Bij OWNED zijn die nihil. Cijfers van de rijksoverheid in België laten zien dat ongevallen met LEVs enorm meevallen. Die worden genegeerd. Uit het Duitse onderzoek blijkt dat de fiets veel gevaarlijker is dan ons soort LEVs en ook dat horen we nergens.
Waarom komt deze informatie nergens terug in het dagelijkse nieuws? Zijn er geen journalisten/kranten/media, die dit willen opnemen? Los van een enkeIe uitzending. Is het niet ‘spannend’ genoeg? Ik zou denken dat dit, in het kader van het oplossen van een vervoersprobleem, met name in de steden, een hogere prioriteit verdient.
De politiek is op dit moment te druk met andere zaken. De oplossing ligt echter wel bij de politiek!! Drie nieuwe partijen in de Tweede Kamer. Waaronder één met een duidelijke Europese insteek. Die ook nog eens een goede woordvoerder heeft.
Probeer ze erbij te betrekken.