Vandaag kwamen de antwoorden op de vragen die Tweede kamerlid van Haga (FvD) over PLEVs (Personal Light Electric Vehicles) aan de minister had gesteld. Wat steeds meer duidelijk aan het worden is dat de fietslobby en de RDW de komst van PLEVs aan alle kanten proberen te blokkeren in Nederland. Ook is er een voorkeur voor het Duitse model lezen we in het antwoord van de minister.

Het Belgische model met zelfcertificering leidt volgens de minister tot onveilige voertuigen op de weg en/of afwijkingen in de productie. De RDW acht dat model te gevaarlijk voor de verkeersveiligheid. Het Belgische model kent geen toelatingsprocedure. Daar gelden de regels van de fiets. Met het Duits model sluit je ook de Onewheel, EUC en elektrische skateboards uit.

De minister bevestigd dat het TNO een brede marktanalyse heeft uitgevoerd met relevante bronnen als Ali Express als Bol.com. De bedrijven begeven zich volgens de minister op deze jonge en innovatieve markt. Dat de meest verkochte LEV naast de e-step, de Onewheel niet te vinden is op eerder genoemde websites is de minister blijkbaar volledig ontgaan. Dat is wat wij bedoelen met kennis namens de gebruikers. Het ministerie laat zich adviseren door de RDW en aanhangers van de Fietsersbond en die doen er alles aan om de komst van LEVs op de Nederlandse wegen te blokkeren. Weer blijkt dat er zonder overleg met de gebruikers geen toekomstbestendig LEV kader mogelijk is.

LEVs kunnen volgens de minister toegelaten worden via de Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen. Dat is het kader om te beoordelen of deze voertuigen veilig de weg op kunnen. LEVs die aan de gestelde eisen voldoen, kunnen worden toegelaten tot de weg in Nederland. Het zijn de LEVs met nummerbord en kenteken die via krankzinnige exclusieve RDW eisen toegelaten mogen worden tot de weg. Nergens in Europa zien we dit model. Je moet daarnaast minimaal 16 jaar zijn en gebruik is alleen toegestaan met een rijbewijs of een bromfietsrijbewijs. Ze hebben dezelfde massa, snelheid als een fiets maar extreem hoge eisen voor toelating op de weg. Op een fiets hoef je ook niet verzekerd te zijn.