De Europese Commissie geeft een workshop over de e-step en vergeet andere LEVs

Europese lidstaten zoals Nederland en Duitsland verbieden bepaalde LEVs, zoals elektrische steps, elektrische skateboards of zelf-balancerende voertuigen zoals de Onewheel op de openbare weg. Vaak zonder gegronde argumenten en vanwege het ontbreken van behoorlijke Europese geharmoniseerde wetgeving.

Wij ontwikkelen onze eigen nationale regels en dat is ten opzichte van andere Europese lidstaten waar LEVs via zelfregulering gelijkgesteld worden aan een fiets op zijn zachtst gezegd en beetje vreemd. In Nederland stellen we LEVs gelijk aan een bromfiets inclusief kentekenplaat en een extreem zware keuring. Daarnaast kan je als Nederlander nergens ter wereld een LEV gebruiken in de landen waar het wel is toegestaan omdat je dan onverzekerd bent.

Vorig jaar heeft TRL in opdracht van de Europese Commissie onderzoek gedaan naar de marktontwikkeling en veiligheid van persoonlijke mobiliteitshulpmiddelen (PMDs). Wij noemen dat in Nederland LEVs, lichte elektrische voertuigen. TRL staat voor Transport Research Foundation en is een onafhankelijk onderzoeksbureau voor transport en mobiliteit.

Op 14 september 2022 houdt de Europese Commissie een workshop over de technische vereisten voor verkeersveiligheid van Personal Mobility Devices (PMDs), lees LEVs. Het programma van de workshop is vooral gericht op de nationale wetgeving van de e-step. TRL gaf vorig jaar aan dat er een herziening van de wetgeving moet komen voor alle LEVs maar dat staat vooralsnog niet op de agenda van de workshop.

LEVA-EU maakt zich grote zorgen dat deze workshop geen startpunt zal zijn voor de fundamentele juridische hervormingen waar de sector al zo lang op wacht.

LEVA-EU maakt zich net als Legaalrijden grote zorgen over deze workshop. Als we in de eerste workshop van de Europese Commissie naast de e-step niet eens kunnen spreken over elektrische skateboards of zelf-balancerende voertuigen zoals de Onewheel dan lijkt het alsof de Europese Commissie de aanbevelingen van de TRL nu al naast zich neer heeft gelegd.

Wij vrezen dat naast onze nationale overheid ook de Europese Commissie voorlopig niet in staat zal zijn om goede geharmoniseerde Europese wetgeving voor ons soort LEVs te ontwikkelen. We roepen daarom alle stakeholders en vertegenwoordigers van gebruikersgroepen van LEVs op om zich in te schrijven voor de workshop van de Europese Commissie en je stem te laten horen in de workshop.

Tijdens de workshop mogen Nederland, Frankrijk en Duitsland hun nationale regels voor e-steps e-scooters toelichten en voordat de Commissie in gesprek gaat met de deelnemers, mag één fabrikant van e-scooters commentaar geven op technische aspecten en naleving van de regelgeving. Wij ondersteunen de Franse nationale regels omdat die gelijkwaardig zijn aan de regels die wij hebben opgesteld in onze position paper.

We roepen iedereen die er toe doet op om zich in te schrijven voor de workshop van de Europese Commissie. Let op! Aanmelden kan tot 8 september, 12 uur. De workshop zal worden gehouden op 14 september van 09:30 uur tot 13:00 uur in Brussel maar deelname online is ook mogelijk. Inschrijven voor de workshop kan via deze link.

5 REACTIES

  1. Ik las op jullie website dat er in Frankrijk inmiddels al meer e-steps worden verkocht dan e-bikes. Dan snap je ook waarom ze het bij de Europese Commissie alleen over de e-step gaan hebben. Het is gewoon handel. Nederland kan dan mooi verzekeringsplaatjes verkopen en de eerste goedgekeurde e-step van een verzekeraar staat vast al klaar in de coulissen van de RDW. Wat gaat het worden? De ANWB e-step? Zelfregulering gaat de overheid niks opleveren dus niet interessant.

  2. Dat Duitsland en Nederland hun kaders daar gaan presenteren is wel heel erg verontrustend. Het zijn juist de twee landen in Europa met wetgeving waar geen één LEV gebruiker op zit te wachten. Het is zowel in Duitsland als in Nederland gewoon heel slecht geregeld. Frankrijk is vergelijkbaar met België en die hebben hun LEV-kaders goed op orde. Sturen ook goed bij als het mis gaat. Die landen zou Nederland en de Europese commissie als voorbeeld moeten nemen.

  3. Ze kunnen beter een workshop houden over Duitsland en Nederland. In de andere Europese lidstaten mag iedereen al lang rondrijden op LEVs. Straks gaan ze de Nederlandse keuringen overnemen in de rest van Europa. Dan mogen ineens miljoenen LEVs die daar nu al rondrijden de weg niet meer op.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...