In de LEV WhatsApp groepen was vandaag nog wat verbazing over de uitzending van het Jeugdjournaal van gisteren. De verslaggever wekt de indruk dat de politie eigenlijk nooit een boete geeft als je met je e-step de weg op gaat:

“Als je toch met je e-step de openbare weg op gaat dan kan de politie je aanhouden en kun je een bekeuring krijgen van €360. Alleen dat gebeurd eigenlijk nooit”.

Dat is nogal misleidend omdat we vrijwel dagelijks zien dat e-steps in beslag worden genomen en dat mensen daarnaast ook nog eens een forse boete krijgen.

Ook ergernis over de term aanhouden die het Jeugdjournaal gebruikt schrijft Constantijn:

“hoezo kent het Jeugdjournaal niet het verschil tussen aanhouden en staande houden. Had wel beter verwacht van ze tbh”.

Aanhouden doet de politie als ze je meenemen naar het bureau. Als je aanspreken omdat je niet op een e-step mag rondrijden dan heet dat staande houden.

Het verslag van het Jeugdjournaal klopt dus niet en is onvolledig en onjuist. We hebben vrijdag nog via Instagram aangeboden dat we ze graag wilden helpen met hun nieuwsbericht over e-steps. Daar hebben ze niet op gereageerd. Maar onze reactie kreeg wel 224 likes…

De politie geeft soms een waarschuwing als je op een e-step aan het rijden bent maar de kans dat ze je e-step direct in beslag nemen is vrij groot. Dat doen ze omdat je onverzekerd aan het rondrijden bent op een verboden voertuig. We krijgen vrijwel dagelijks meldingen van eigenaren waarvan e-steps in beslag zijn genomen.

De politie geeft eigenlijk nooit een boete als je met je e-step de openbare weg op gaat...

Daarnaast zagen we dat de politie ook zelf na een in beslagname e-steps aan het vernietigen is en daar veel plezier in heeft. Maar ook dat ze na in beslagname via het OM stiekem worden geveild via externe veiling websites. De eigenaar krijgt te horen dat zijn e-step vernietigd is maar in werkelijkheid duikt zijn e-step dan weer op via een veiling website.

We zagen bijvoorbeeld ook dat een eigenaar van een e-step is klemgereden door twee motoragenten en een politiebusje omdat hij met zijn e-step op de openbare weg aan het rijden was. 4 agenten namen zijn e-step in beslag en hij kreeg ook nog een boete. Ze gaven hem ook nog het advies om maar de auto te pakken in de binnenstad van Amsterdam. Dat zijn de feiten die we helaas vrijwel dagelijks voorbij zien komen.