Debat over LEV-kader niet nieuwswaardig

Vanmiddag was het debat over het LEV-kader. Net als voorgaande debatten zat er ook vanmiddag geen nieuws in. Er is in Europa en in Nederland geen ervaring met LEVs en daarom blijft de minister ze verbieden. E-steps kunnen volgens de Minsiter worden toegelaten via een keuring van de RDW. Dat is nu ook al het geval en er is er nog geen een door de keuring gekomen. Althans geen een die er niet uitziet als een invalide voertuig.

Volgens de minister is bij een ongeval met een e-step schade aan derden te verwachten daarom moet er een WAM-verzekering op een e-step. Bij een e-bike is dat niet nodig omdat het een fiets is qua wetgeving. Dat er onder de laatste groep de meeste ongevallen en doden vallen is blijkbaar geen issue.

Er lopen volgens de minister op dit moment 3 aanvragen van fabrikanten die een e-step toegelaten willen krijgen. Deze voldoen volgens de minister ook niet aan de RDW eisen. De minister vraagt zich ook af waarom ze niet meer aanvragen van LEV fabrikanten heeft ontvangen.

Dat komt omdat ze in 18 EU-lidstaten gewoon wel zonder problemen en keuringen de weg op mogen. Fabrikanten gaan niet aan de extreme Nederlandse eisen voldoen, exclusieve eisen van een mini landje met een kleine afzetmarkt. Dat hebben we ook van een aantal grote LEV fabrikanten bevestigd gekregen.

De VVD herhaalde in het debat steeds dat er 1,5 miljoen e-steps in Europa rondrijden. Dat zijn er volgens onze bronnen aanzienlijk meer. Alleen al in Frankrijk reden er in 2020 al 2 miljoen e-steps rond en dat zijn er een jaar later vast niet minder geworden.

Ondertussen rijden er in Nederland 150.000 e-steps onverzekerd rond en dat worden er alleen maar meer. Als je als Nederlander naar het buitenland gaat ben je in de landen waar ze al wel zijn toegestaan ook onverzekerd. Dat is al meer dan twee jaar zo. LEVs zonder stuur zijn vooralsnog uitgesloten van het LEV kader.

Via ons Instagram account kan je een compilatie van het debat terugkijken.

10 REACTIES

 1. Ik begrijp de technische eisen niet helemaal. Die eisen die nu worden gesteld in het lev kader heeft toch niks meer met een step te maken. Het voertuig wordt hierdoor zwaarder, breder en onhandiger. Daarnaast als een fabrikant hier in mee zou gaan dan wordt het geen betaalbare oplossing omdat de afzetmarkt te klein is.

 2. ik heb het debat gekeken tot 16:00.
  als dit de point of no return was, dan is het nu GAME OVER.

  wat mij van de minister in het geheugen bleef:

  stint, veiling, niet voldoende cijfers, een jaar is best kort,
  wij zijn een fietsland, de e-fiets is al een uitzondering,
  fietsen houdt je gezond….

  er was maar een, meneer alkaya, SP, die beetje tegengas gaf.

  voor de rest was er veel blabla. niets nieuws idd. dit debat zal zich elk jaar herhalen. het heeft helemaal geen zin om inhoudelijk in discussie te gaan, om überhaupt nog iets te willen. het fietsvirus zit diep in het nederlandse dna. te diep.

  enige wat misschien nog zou helpen: laat je op je LEV door de politie achtervolgen. ga op je bek. verlies een tand. schakel de media in en laat hen hun werk doen.

 3. Wat opvalt is dat CDA tegen is. Meneer Geurts heeft geen idee waar hij over praat en wat de boer niet kent… D66 had in dit debat geen mening over LEVs. VVD staat er vrij neutraal in. SGP en ChistenUnie zijn positief en hadden al vraagtekens bij de keuringen. SP is voor.

  Eerder bleek al dat Bij1, BBB, Volt, JA21, van Haga, Denk, FvD, en de PVV voor legalisering van de e-step zijn. Dat zijn al 45 zetels. Dan heb je nog 31 stemmen nodig voor een meerderheid toch? Als VVD voor is dan is er al een meerderheid?

 4. Correct, Ze hadden totaal geen idee waar ze over praten. Zat er toch een bij dat zei ga op keurmerken ze toe laten op de weg. Minister heeft weer het laatste woord met uitstellen en afwachten.

  Als ik zo onvoorbereid naar een vergadering ga, word ik bij gepoetst. Dus eigenlijk wat ze gewoon doen is vergaderen / debatteren over wanneer de volgende vergadering plaats gaat vinden.

  Na deze debat heeft het me goed duidelijk gemaakt dat ik toch ga rijden als het wel of niet mag. Hadden ze daar maar duidelijk en transparant over moeten zijn dan alleen maar uitstellen.

 5. Nog nooit zo’n anticlimax gezien. Wat een vertoning. Er zijn 20 partijen in de Tweede Kamer… 3 voeren het woord over LEVs. Alles is al bepaald en de kamerleden vinden het allemaal prima. Ze komen niet eens meer opdagen bij dit soort debatten. Blijkbaar geloven ze er zelf ook niet meer in. Wat een schertsvertoning!

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...