Deelstep ongevallen in België veroorzaken hetze tegen e-step

Afgelopen weekend werden we opgeschrikt door berichten in de media vanuit België. Bij een ernstig ongeval met een elektrische step raakte een 22-jarige man in levensgevaar. Vreselijk nieuws maar zoals vaak bij ongevallen met e-steps bleek het ook ditmaal weer niet om een e-step te gaan maar om iemand die met een deelstep was verongelukt. Daarbij stonden er tijdens het ongeval ook twee personen op de deelstep en het ongeval gebeurde om 23:30 uur.

Het ongeval met de deelstep was een van de ernstigste ongevallen tot nu toe in Antwerpen. Daar rijden deel en e-steps al sinds 2019 rond. Toeval of niet maar op vrijwel hetzelfde tijdstip verongelukte er nog iemand op een deelstep in Antwerpen. De bestuurder van de deelstep raakte vermoedelijk uit evenwicht bij het kruisen van tramrails.

Burgemeester de Wever van Antwerpen geeft aan dat er sinds vorig jaar een scherpe stijging is van het aantal ongevallen met elektrische steps. Wij zijn vooral benieuwd naar het aantal ongevallen van deelsteps en de ongevallen die gebeuren met e-steps die persoonlijk gebruikt worden. In Antwerpen is er ook een stijging te zien van het aantal ongevallen van fietsers maar dat is blijkbaar geen issue.

Wereldwijd zijn de meeste ongevallen met e-steps te wijten aan deelsteps, bij privé gebruik liggen de ongevallen aanzienlijke lager. Toch zagen we afgelopen weekend dat er meteen weer een golf van kritiek losbarstte over de e-step terwijl die kritiek toch echt bij het gebruik van deelsteps zou moeten liggen.

12 REACTIES

  1. het stigmatiseren van n specifieke groep als doelgroep en die daarmee te stigmatiseren is strafbaar. bijvoorbeeld…. willen we minder of meekoeten?? is uitvoerig in de wet qua toelaatbaarheid beschreven onlangs. de overheid en gemeente en iedereen die een specifieke groep aanwijst om te redeneren naar een gelijk is strafbaar. het verklaren dat maar een groep toeneemt en andere weggebruikers uitsluiten is het stigma bij wet niet toegestaan. het lijkt tot het demoniseren van gebruiker en burgers om eigen vervoer te kiezen daarmee af te remmen en te kanaliseren.

  2. Laten we even vaststellen dat ‘deelsteps’ ook ‘e-steps’ zijn. Aan het apparaat zal het, waarschijnlijk, niet liggen als er op een bepaald moment een toename is van het aantal incidenten. Dan blijven er nog twee andere factoren over: de bestuurder (m/v) en de verkeersomstandigheden. Dit laatste inclusief de wegeninfrastructuur. Tramsrails … daar wil je als fietser of motorrijder liever ook niet mee te maken krijgen. Idem v.w.b. wegen waarvan het oppervlak ‘minder geschikt’ is voor voertuigen met hele kleine wielen.
    Dus … lijkt me dat er nog veel onderzoek te doen is.

    • paulus, de regering interesseert onze analyses niet. ze vinden het juist prettig als wij iets blijven verzinnen wat zij dan kunnen afketsten. echter, ze luisteren niet eens. je moet het wiel niet opnieuw uitvinden. dat is er in de rest van europa al gebeurt. helaas kan geen kracht in NL (legaalrijden, ANWB, we-all-wheel) iets veranderen. zeker niet met praten. ik wens alle partijen natuurlijk, dat het nog lukt. maar na het debat van 2 dec. en teveel jaren voorafgaande heb ik de hoop opgegeven.

  3. Paulus! Nikolaus heeft gelijk: in Nederland blijft men leiver onderzoeken en argumenteren dan de meest eenvoudige beslissingen te nemen en wettelijk te regelen. Zou een ernstig ongeval met 2 fietsers (op een fiets) reden zijn om “uitputtend onderzoek” te doen en ondertussen alle fietsen te verbieden?
    Net als Nikolaus heb ik de hoop opgegeven dat de 2eKamer ooit het verbod op LEVs opheft. En het liefst zou ik weer per e-step de weg opgaan om onze rechtsstaat te tarten (wetend dat k dat gevecht opnieuw zal verliezen)

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...