Afgelopen weekend werden we opgeschrikt door berichten in de media vanuit België. Bij een ernstig ongeval met een elektrische step raakte een 22-jarige man in levensgevaar. Vreselijk nieuws maar zoals vaak bij ongevallen met e-steps bleek het ook ditmaal weer niet om een e-step te gaan maar om iemand die met een deelstep was verongelukt. Daarbij stonden er tijdens het ongeval ook twee personen op de deelstep en het ongeval gebeurde om 23:30 uur.

Het ongeval met de deelstep was een van de ernstigste ongevallen tot nu toe in Antwerpen. Daar rijden deel en e-steps al sinds 2019 rond. Toeval of niet maar op vrijwel hetzelfde tijdstip verongelukte er nog iemand op een deelstep in Antwerpen. De bestuurder van de deelstep raakte vermoedelijk uit evenwicht bij het kruisen van tramrails.

Burgemeester de Wever van Antwerpen geeft aan dat er sinds vorig jaar een scherpe stijging is van het aantal ongevallen met elektrische steps. Wij zijn vooral benieuwd naar het aantal ongevallen van deelsteps en de ongevallen die gebeuren met e-steps die persoonlijk gebruikt worden. In Antwerpen is er ook een stijging te zien van het aantal ongevallen van fietsers maar dat is blijkbaar geen issue.

Wereldwijd zijn de meeste ongevallen met e-steps te wijten aan deelsteps, bij privé gebruik liggen de ongevallen aanzienlijke lager. Toch zagen we afgelopen weekend dat er meteen weer een golf van kritiek losbarstte over de e-step terwijl die kritiek toch echt bij het gebruik van deelsteps zou moeten liggen.