Deelsteps mogen volgend jaar al op de weg, particulieren moeten tot 2023 wachten

Eerder deze week stuurde demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen het kader voor LEVs naar de Tweede Kamer. Daarin ook de tekst dat ze verwacht dat er vanaf 1 januari 2023 goedgekeurde e-steps op de openbare weg zullen rijden. LEVs zonder stuur zijn vooralsnog uitgesloten van het kader.

Deze week verscheen er ook een artikel in het AD waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat deelsteps medio 2022 al op de openbare weg in Nederland verwacht worden:

Volgens het ministerie van lnfrastructuur en Waterstaat worden de eerste goedgekeurde elektrische deelsteps medio 2022 verwacht.

Buitenlandse leveranciers van deelsteps die aantoonbaar ongevallen en overlast veroorzaken krijgen een voorkeursbehandeling en mensen die persoonlijk een LEV willen gebruiken worden genegeerd.

We schreven vorig jaar al dat de gebruikers van LEVs worden genegeerd en dat leveranciers van deelsteps hackatons kregen en exclusief hun wensen kenbaar mochten maken. Dat is ook het moment geweest waarop er gekozen is voor het Duitse model en daarmee de rest van de LEV gebruikers uit te sluiten. Dat is blijkbaar de nieuwe strategie want dat zagen we in Engeland ook gebeuren. Inmiddels denken steden als Parijs en Oslo aan een verbod op deelsteps vanwege de ongevallen en de overlast.

Foto: Vlad B

28 REACTIES

  1. Deelsteps zijn juist het probleem, weg met die vervuilende troep! Het voordeel van LEV is dat je het in een rugzak kan doen als het nodig is, en heel betaalbaar.

    Waarom moet dit allemaal zo lang duren? Wat voer je überhaupt als minister van verkeer uit. Te triest allemaal in Den Haag, heb daar eventjes gewerkt maar snel weer weg. Bureaucraten die enkel vergadering en weinig uitvoeren.

    • Dit is dezelfde Cora die ons heeft toegezegd dat het legaal zou worden als het aantoonbaar veilig kon? Die gaat nu de minst veilige vorm van LEV (deelstepjes) legaliseren en de meest veilige vormen uitstellen of helemaal geen aandacht geven?

      Waarom nemen dit soort mensen hun werk niet serieus? Is er een (persoonlijk) voordeel te halen uit het voorrang geven aan bedrijfsleven? Waar is de tijd gebleven dat politici er nog voor het (algemeen) belang van de burger zijn IPV het belang van bedrijven?

      Ik merk dat ik voor sommige ritjes het risico om betrapt te worden niet durf te nemen en daarom vaak nog de auto pak. Meer vervuiling en meer risico op ongelukken want rond de stad rijden in een auto is spannender dan op mijn e-skate.

  2. Dus in een woord: Voor legaalrijden.nl is de opdracht nu klaar.
    We weten nu, dat wij ook vanaf 2023 definitief NIET zullen mogen rijden op al onze illegale voertuigen ivm duitse wet.
    Stoppen jullie ermee of zijn er andere, hardere actieplannen? Bv. spammen van politici via email o.d.

    • We hebben geen opdracht maar een missie. In het najaar moet de Tweede Kamer nog vergaderen over het nieuwe LEV kader. Dat is ook het moment waarop we Kamerleden moeten overtuigen dat het Duitse model een slechte keuze is. Spammen van politici is sowieso geen goed plan. Ze hebben onze position paper ontvangen en het zou goed zijn als de community ze daarop wijst. Als we actie ondernemen komen er 70 man/vrouw opdagen terwijl er tienduizenden LEVs rondrijden. Dat is een beetje waar we voor staan. Blijkbaar is het geen issue. Niemand heeft in de gaten dat alles wat nu (illegaal) op de weg aan het rijden is per 2023 definitief de shredder in kan.

  3. Er zijn maar twee zaken waar politici naar luisteren:
    Lobby’s vanuit het bedrijfsleven en harde acties (zie boeren).
    Het was sowieso een wonder dat er 10 juli nog 70 man kwamen laten zien wat een brave, gehoorzame burgers we zijn.
    “Nou, daar hebben we niet veel van te duchten”, weten ze in Den Haag.

    • Beetje kinderachtig want vorig jaar waren er op de demonstratie in Den Haag zo’n 250 mensen aanwezig met hun Lev. Ook nog eens in de stromende regen. Daar was ook een Tweede Kamerlid bij en de demo is aangehaald in en debat in de Tweede Kamer. Dus dit soort acties hebben zeker effect.

  4. Het is duidelijk dat de VVD-minister en de RDW kiezen voor de hun welgevallige en lucratieve regelgeving om deel-voertuigen (denk ook aan scooters) wel toe te staan en particuliere steppers te blijven beboeten. Een vorm van rechtsongelijkheid, die niet alleen onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht zou moeten worden (om deze “regelgeving” te voorkomen), maar ook bij de rechter aangevochten kan worden (nadat die “regelgeving” van kracht is geworden.

  5. Deelstep leveranciers komen allemaal uit het buitenland, inclusief Dott die zich voordoet als Nederlands maar in weze Frans is. Het geld wat ze verdienen verdwijnt allemaal naar het buitenland. Gemeentes krijgen een paar centen als zoethoudertje maar realiseren zich de overlast niet. Trap er niet in.

    Deelsteps = overlast en ongevallen. Kijk maar naar alle grote steden waar ze nu al rondrijden.

  6. Dus geven ze prioriteit aan het accepteren van deelstappen aan mensen die hoogstwaarschijnlijk nog nooit een van die dingen hebben aangeraakt, in plaats van mensen zoals ik, die meer dan 16 maanden op een elektrische step hebben gereden. De overheid wil gewoon geld, zo voelt het tenminste. En nu moeten we weer een keer wachten tot 2023!? Rot op, in dit tempo ben ik al lang weg tegen de tijd dat ze eindelijk LEVS legaliseren.

  7. Kunnen we niet een aantal influencers zoeken die bekend zijn met een electrische step, die bereid zijn om te helpen de petitie een schop onder de kont te geven? Met hun reach op social media is het voor hen wellicht een kleine moeite met een grote impact. Als er dan ook nog eens 1 grote influencer bereid is om vrijwillig een demonstratie bij te wonen, dan kunnen we toch nóg meer impact maken? Hetzelfde voor Bright Event; laat legaalrijden met een zuiltje en een ipad vragen om de petitie te tekenen bij het verkeerspark, kostenloos. Dan wordt het hopelijk ook weer breder opgepikt en herhaald in de media…

    • We hebben in 2019 op Bright Day gestaan met een eigen stand. De mensen die Bright volgen hebben de petitie al getekend. Influencers hebben we al vaak benaderd maar probleem is dat die alleen wat doen voor geld. Dus dat is best lastig. We zien ze we vaak e-stepjes promoten maar ze noemen de petitie nooit. Het gaat erom om e-steps te verkopen en niet om te zeggen dat ze verboden zijn.

      We gokken dat er op dit moment zo’n 40.000 LEVs zijn verkocht in Nederland. Met de petitie hebben we nu bijna 20.000 handtekeningen. Dus hebben we de helft bereikt. Nu de andere helft nog. Dus als iemand nog influencers kent zonder verdienmodel dan horen we dat graag!

      Qua media is het ook lastig. Dat LEVs verboden zijn en dat het nog jaren gaat duren voordat ze op de weg mogen is niet nieuwswaardig. Dat er nog steeds tienduizenden mensen onverzekerd rondrijden op LEVs schijnt alleen de politie te interesseren. Nieuws kan je ook maken maar dan moet de LEV community wel wat actiever worden dan nu.

      • Peter, ik snap je redenering. Ik denk alleen dat het de kracht van herhaling is die op meerdere plekken tegelijk in een campagne zal moeten worden gevoerd. Los van Bright Event, zouden er ook diverse evenementen, festivals, etc. benaderd kunnen worden. Dat kost tijd, dat kost moeite, maar ik denk dat dit zomerseizoen zich er uitstekend voor leent. Niet zozeer met uitdelen van leaflets alleen, ook daadwerkelijk met een paar ipads of een zuiltje waar mensen direct direct kunnen intekenen. Je zegt dat de helft van de huidige community is bereikt, maar ik denk dat het potentieel vele malen groter is en dat buiten de huidige community nog veel meer te winnen valt. Van passiever naar nog actiever met mogelijk meer vrijwilligers, ik denk dat dit te organiseren valt op meerdere plekken en data tegelijk in het land. Als de 60 man die bij de demonstratie aanwezig waren alleen al op 15 verschillende plekken in het land zouden kunnen staan, dan denk ik dat dit al meer impact maakt.

        • Iedereen snapt hoe het moet Tim maar de mensen ervoor vinden is lastig. Met een iPad op een zuiltje handtekeningen werven kost gemiddeld 3 minuten per persoon. Je moet elke keer een verhaal houden en proberen om mensen te overtuigen. Dat is qua opbrengst erg tijdrovend. Een grote campagne of iemand met veel volgers op social media heeft veel meer effect. Probleem is dat die mensen er allemaal geld voor willen hebben. Snap dat Legaalrijden dat niet doet omdat ze zelf en de community ook alles vrijwillig doen. Dan ga je niet een zogenaamde influencer omkopen om je petitie te delen. Zoals je het opschrijft lijkt het heel logisch en makkelijk maar de praktijk is anders.

          • Niet mee eens. met 60 man afgelopen keer demonstreren heeft minder impact, dat weet ik zeker. Als de community erachter staat moet er vanuit een grotere groep echt wel meer uit te halen zijn. Bovendien weet ik zeker dat er genoeg mensen bereid zijn om een actie op touw te zetten waarmee we meer bereiken dan dat we nu doen. Dit zijn de enige alternatieven die ‘we’ hebben namelijk. Enzo knol is een rijke stinkerd die inderdaad doorgaans overal geld voor vraagt. Logisch ook, het is zijn handelsmerk en verdienmodel als influencer. Ik denk alleen wel dat we met de juiste connecties gratis een eind kunnen komen mits de koppen écht bij elkaar worden gestoken. Een actie zoals ik hierboven beschrijf heeft dan echt wel meer impact is mijn bescheiden mening, een of meerdere influencers zouden ideaal zijn om aan boord te krijgen.

    • Nee, dat vind ik de wereld op zijn kop NIkki. Als initiatiefnemers van legaalrijden zou dit een uitgelezen kans zijn om iets te bedenken, zij trekken de kar van deze website en vrijwillige organisatie. Dan ik haak in op het moment dat hier genoeg animo voor is en dat er beweging komt, zodat een grotere groep die lasten kunnen dragen naast hun werk en in hun vrije tijd. Per slot van rekening, in de artikelen hiervoor werd om input gevraagd, dus voel ik mij geroepen om dat hier te typen. Ik snap dan ook je scepsis minder goed. Be aware of coconut drop, wat alleen kan als je aan de boom schudt.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...