Driehoek Amsterdam verbied Legaalrijden demonstratie

De driehoek, burgemeester Halsema, de politie en het Openbaar Ministerie hebben vanmiddag onze demonstratie van aanstaande zaterdag in Amsterdam verboden. Dat we een route gaan rijden door Amsterdam met verboden voertuigen is niet mogelijk. Ook als we ons verzamelen op een plek zoals de Dam is dat niet wenselijk. We mogen volgens de driehoek naar Amsterdam komen om te demonstreren, maar alleen zonder voertuig. 

Voertuig?

Met voertuig bedoelt de driehoek een LEV zoals de e-step, Onewheel, EUC of een elektrisch skateboard. We hebben aangegeven dat we geen wandelclub zijn en toch graag willen demonstreren. Met de aantekening dat een Onewheel of EUC geen voertuig is en of we misschien dan stapvoets met een maximale snelheid van 5 KM/u de route over het voetpad kunnen doen. Dat ging de woordvoerder nog voor ons uitzoeken. We ontvangen nog een brief van de burgemeester en dat we daarover in bezwaar kunnen gaan. 

Route

Een route rijdend op onze LEV’s is dus niet toegestaan en daar kunnen we best begrip voor hebben. Dat we dat 5 dagen voor de demonstratie pas horen is minder. Toch is er iets vreemds aan de hand want de route die we aanstaande zaterdag zouden gaan rijden was vorig jaar al goedgekeurd. We hadden zelfs al samen met de politie en het GVB gekeken op welk moment er trams even stilgezet zouden moeten worden. Sterker nog de politie heeft destijds deze route zelfs in overleg met ons bedacht. Rond het centrum zodat er weinig overlast van zou komen. 

Dat de driehoek niet wil dat er 300 mensen door Amsterdam gaan rijden kunnen we nog wel begrip voor hebben, maar dat het recht om te demonstreren ons ontnomen is gaat wat ons betreft wel heel erg ver. 

Wat betekent dit voor jou?

Wij zijn zaterdag gewoon aanwezig in Amsterdam op de afgesproken plek en gaan deze week nog in overleg met de woordvoerders van de burgemeester om een aangepaste demonstratie te organiseren. Als we een route gaan lopen met onze LEV’s in de hand geeft dat vanwege de tijdsduur ook meer overlast denken wij, maar we zijn flexibel. Suggesties zijn ook welkom. 

Mag de burgemeester een demonstratie verbieden? 

Wettelijk mag een demonstratie worden verboden als er sprake is van van ernstige bedreigingen van de openbare orde of veiligheid. Wat ons betreft vallen LEV-gebruikers daar niet onder. We komen ook niet naar Amsterdam om de stad op zijn kop te zetten. We willen een statement maken. 

25 REACTIES

  1. Een senator van GroenLinks zat onlangs in de Eerste Kamer en was tegelijkertijd directeur van de Fietsersbond. Halsema is toch ook van GroenLinks? Vorige week stemde GroenLinks in de Tweede Kamer nog tegen een motie om de e-step versneld te legaliseren. Dit is gewoon een politiek spelletje en jullie zijn de klos want ze zijn tegen jullie.

  2. Hello my friends of electric mobility. Really sad to read something like that. Unfortunately, we experienced the same thing in Germany and were only allowed to carry our vehicles. Unfortunately, it wasn’t that easy with mountainboard at the last demo in Herdecke. But we will still support you so that we can hopefully soon all be able to drive legally. 🙌
    Stay strong and Ride on 💪🤙

spot_img

Gerelateerd

E-step is niet gevaarlijker dan een fiets of een e-bike 

Beleidsmakers worstelen met de komst van nieuwe vormen van...

Na Duitsland gaat Spanje nu ook LEVs reguleren

In 2022 konden we je al melden dat Spanje...

Minister wil LEVs zonder stuur niet op de openbare weg

Gisteren zijn we op het ministerie van Infrastructuur en...

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...