We zien steeds vaker Duitsers op e-steps rondrijden die op vakantie zijn in Nederland. Ze rijden op hun persoonlijke elektrische steps en zijn herkenbaar aan een klein wit nummerbordje met 3 lichtblauwe getallen gevolgd door drie letters. We spraken de afgelopen weken daarover een paar Duitsers aan en uit die gesprekken blijkt dat ze volgens hun verzekeringspapieren (groene kaart) gewoon verzekerd zijn in Nederland.

Probleem is alleen dat ze rondrijden op e-steps die in Nederland niet zijn toestaan op de openbare weg en waarmee Nederlanders niet op de openbare weg mogen rijden. Zo hoorden we een verhaal van een Duitse toerist die meemaakte dat een motoragent een identieke Segway e-step van een Nederlander in beslag nam en dat hij gewoon mocht doorrijden. Dat kon omdat de Duitser wel verzekerd was en de Nederlander niet. Dat de Duitse e-step een niet toegestane bijzondere bromfiets is in Nederland was blijkbaar geen issue voor de motoragent.

Dit soort verhalen ontvangen wij vrijwel dagelijks. Het is frustrerend om te lezen en we horen dit ook van Belgen, Fransen, Spanjaarden en Italianen die in Nederland op vakantie zijn. Die hebben geen verzekeringsplaatje op hun e-step en worden gewoon op de bon geslingerd. Volgens hun aansprakelijkheidsverzekering zijn ze in het buitenland gewoon verzekerd.

Voor Nederlanders is het een stuk eenvoudiger want die zijn wereldwijd onverzekerd op een e-step en dat zal nog wel 1,5 jaar zo blijven en zelfs dan is het nog de vraag of er iets gaat veranderen qua wetgeving.