De afgelopen dagen is er in de media de indruk ontstaan dat de politie alleen bij urgente ernstige strafbare feiten in actie komt. Dit lijkt een vrijbrief om overal rond te rijden met je PLEV maar de politie treed nog steeds op. Soms valt dat positief uit met alleen een waarschuwing en een goed (stevig) gesprek met een politieagent waarin voors- en tegens worden uitgewisseld.

PLEV eigenaren denken dat ze gelijk hebben vanwege discrepanties in de wet en agenten ook dus daar kom je nooit uit. Maar met een goed gesprek is niks mis en we zijn er bijna qua wetgeving. Het ministerie van I&W liet deze week nog via twitter weten dat ze medio 2020 een outline aan de Tweede Kamer zal sturen van het toelatingskader voor licht elektrische voertuigen.

We zagen deze week ook dat iemand in Bleiswijk een boete had gekregen omdat hij met zijn elektrische step aan het rondrijden was op de openbare weg. Daarnaast is zijn e-step ook in beslag genomen. Op de website van de Rijksoverheid staat dat je bij een eerste aanraking met de politie een boete van €260 of een waarschuwing krijgt. Waarom de politie hiervan niet op de hoogte is weten en snappen we nog steeds niet.

Rondrijden op een PLEV in Nederland blijft Russisch roulette omdat veel agenten zelf de wet ook niet kennen en volharden in hun kennis die gebaseerd is op achterhaalde wetgeving. Ze noemen PLEV’s zoals de Onewheel voertuigen of een Stint terwijl een eenwieler wettelijk geen voertuig is. Ook de RDW bevestigt dit:

Een Onewheel of EUC heeft 1 wiel. De Europese eisen (EG) met betrekking tot voertuigen zijn van toepassing op voertuigen die 2-, 3- of 4 wielen hebben. Een Onewheel valt niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën. Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet (WVW).

Gisteren dreigde een politieagent zelfs een aantal deelnemers van een groupride van de weg te rijden als hij ze op de openbare weg zou zien rijden. Dat is toch een heel ander beleid dan de hoofdcommissaris deze week schetste, die zei dat de politie geen mensen zou gaan aanhouden voor lichte overtredingen die niet in verband staan met misdaad.