Via Lex die inmiddels bijna EUC veelpleger is kregen we een positief bericht. Hij is onlangs door de rechter vrijgesproken omdat hij in 2020 met zijn Electric Unicycles (EUC) op de openbare weg heeft gereden. De politie had zijn EUC’s in beslag genomen. Een EUC is voor de uitspraak van de rechter al geveild via een veilinghuis en de andere is al vernietigd.

Probleem is ook dat het geveilde goed met een nieuwwaarde van €1650 (InMotion V10f) door het Openbaar Ministerie is getaxeerd op een waarde van €100 en verkocht voor €342. Dat bedrag kan Lex terug krijgen van het OM maar de resterende €1308 is hij dus kwijt. De andere EUC (KS14s ) van Lex met een nieuwwaarde van €1250 is voor de uitspraak al vernietigd. Vreemd want het beslagloket van het OM liet ons vorig jaar nog weten dat ze alles met waarde veilen en niet vernietigen. Volgens Lex is het ook nog eens een dubbel milieudelict. Als we logisch nadenken kunnen we niet anders vermoeden dat ze bij het OM geen idee hebben wat een EUC is en hebben ze het vermoedelijk gecategoriseerd als kinderspeelgoed.

Lex is vrijgesproken omdat een eenwiel geen voertuig is. Maar volgens de rechter is sinds augustus 2020 de wet aangepast en is een eenwiel nu ook verboden volgens artikel 33 lid 1. Dat hebben we even opgezocht en daar staat: een voertuig dat ingevolge art. 21, lid 1, WVW 1994 dient te zijn goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg te laten staan of daarmee (laten) rijden, terwijl dit voertuig niet is goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg.

Voertuig? Een EUC of een Onewheel is geen voertuig. Ze vallen niet onder EU-richtlijnen. Een voertuig heeft meer dan 1 wiel. Daarmee is het dus geen voertuig in de zin van de regelgeving. Dat schrijven we hier al jaren. Ook de RDW verstrekt daarom geen goedkeuringen op éénwielers. In gewoon Nederlands omdat dat niet nodig is. De RDW laat aan Lex weten dat handhaving ten aanzien van, verzekering of gebruik van éénwieler op een voor het openbare verkeer toegankelijk terrein, is aan politie.

De minister heeft altijd gezegd dat de RDW over toelating gaat, bij eenwielers is er dus geen toelating nodig en blijft het een vicieuze cirkel qua wetgeving. Misschien moeten we maar eens bij de Hoge Raad gaan aankloppen want bij de politie is dit nog steeds niet bekend of ze noemen het grijs gebied.