Fabels en feiten over de CO2-uitstoot van de e-step en de deelstep

E-step blijkt drama voor het klimaat te zijn lazen we deze week in het Belgische dagblad De Morgen: 

Volgens Amerikaans onderzoek worden e-steps gemiddeld slechts 28 dagen (!) oud voordat ze uit de circulatie worden genomen. 

Wat de krant niet vermeld is dat dit onderzoek uit 2019 komt en over deelsteps gaat. Daarnaast is het onderzoek al achterhaald want deelsteps gaan inmiddels jaren mee. Dat komt voornamelijk doordat de onderdelen van de huidige generatie deelsteps te vervangen zijn. Bij de eerste generatie was dat niet het geval. Maar zo’n opening van je artikel bekt natuurlijk lekker en dan is de toon ook meteen gezet. 

We lezen verder dat de Franstalige Brusselse Universiteit ULB heeft berekend dat deelsteps van platformen als Lime, Circ, of Dott gemiddeld 7,5 maand meegaan en vervuilender zijn dan de voertuigen die ze vervangen. E-steps produceren volgens de krant 131 gram CO2 per gereden kilometer. 79% daarvan tijdens de productiefase aan de andere kant van de wereld. Bij transportmiddelen die de step vervangt zoals de fiets, openbaar vervoer of eigen auto is dat slechts 110 gram. 

Allemaal leuk en aardig dat geknutsel van De Morgen en de Brusselse universiteit maar de feiten liggen anders. Anne de Bortoli van de École des Ponts ParisTech (ENPC) onderzocht uitvoerig de impact en de CO2-uitstoot van de e-step in Parijs en komt met andere cijfers. 

De CO2-uitstoot van een deelstep in Parijs is 60 gram CO2 per kilometer. Exclusief de impact van het beheer ervan. Vergelijkbaar met een deelfiets. Als de leeftijd 5000 KM overtijgd daalt de uitstoot tot 30 gram. Ter vergelijking dat is een kwart van de impact van één kilometer met een dieselbus, één zevende met een auto en één tiende van de impact van een kilometer met een taxi. 

Een persoonlijke e-step kan al gauw tot 15.000 KM afleggen. De e-step is dan net zo efficiënt als het openbaar vervoer in Parijs en veel efficiënter dan in andere steden. De zeer hoge bezettingsgraad van het Parijse openbaar vervoer zorgt voor een zeer laag milieueffect per passagierskilometer.

De e-step en de deelstep zijn dus helemaal geen drama voor het klimaat want ze hebben helemaal geen slechte ecologische voetafdruk. De Morgen schrijft dus onzin en de mensen die “e-steps produceren het equivalent van 131 gram CO2 per gereden kilometer”  Twitteren zouden eens verder moeten lezen.

Fabels en feiten over de CO2-uitstoot van de e-step en de deelstep

CO2 foto bij ons artikel: Callum Shaw

7 REACTIES

    • De conclusie is eigenlijk gewoon dat een goed milieu geen doel is, maar gewoon een middel is om de machtssfeer te vergroten. Projecten waar ze zelf beter van worden of waarmee ministeries groter kunnen worden krijgen topprioriteit, maar innovaties waar ze zelf niet veel aan hebben worden opzij geschoven.

  1. In de mail ontvingen wij als aanvulling op dit artikel nog het volgende:

    Het Internationaal Transport Forum (ITF) schatte de CO2 uitstoot van de eerste generatie deelsteps op 121 gram CO2 per kilometer. Dat was gebaseerd op een levensduur van zes maanden in 2019. Inmiddels gebruiken vrijwel alle deelsteps verwisselbare accu’s die de Co2 voetafdruk heeft weten terug te dringen tot 76 gram CO2 per KM bij de meeste deelstep leveranciers.

    De gegevens die De morgen heeft gebruikt zijn achterhaald en minstens 3 jaar oud.

  2. Heeft de professor, emeritus, hoogleraar, Docter, doctorandus zijn 80x geretweete (210 vind ik leuks) tweet al voorzien van een update? Lijkt mij wel op zijn plaats want wetenschappers die fake nieuws verspreiden in een tijd waarin de samenleving de wetenschap steeds meer gaat wantrouwen is niet handig.

  3. Goed dat jullie Parijs hebben als voorbeeld. Ik woon er en heb de afgelopen 3 jaar gezien hoe het centrum steeds groener is geworden. Je ziet steeds minder auto’s en steeds meer mensen op lichte elektrische voertuigen. De e-step is mega populair hier en samen met fietsers gaat het allemaal heel erg harmonieus. De luchtkwaliteit is ook veel beter geworden in het centrum door de komst van levs.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...