Fietsen in Nederland is het nieuwe roken

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie lanceerde gisteren de Nationale Klimaatweek. Een week waarin Nederlanders tips krijgen om energie te besparen.

Jetten riep ook op om wat vaker de fiets te pakken. Niet een heel goede tip want fietsen in Nederland is op sommige plekken heel ongezond vanwege de matige of onvoldoende luchtkwaliteit. Je verplaatsen op Lichte Elektrische Voertuigen zoals een e-step, Onewheel, EUC, ESK8 of een e-bike is veel gezonder.

Fietsen in Nederland is het nieuwe roken
Ter info: op een fiets (3,85g) stoot je ook meer c02 uit per kilometer dan op een Elektrisch skateboard met 2,2g c02.

Tijdens het fietsen adem je meer ongezonde lucht in en is de kans groter dat je ziek wordt met ernstige longziekten zoals astma, COPD en longkanker. De impact op je gezondheid als je fietst is groter dan op een LEV. Luchtkwaliteit boven 3 is ongezond en schadelijk voor mens en dier. 

6 REACTIES

 1. Ik vind een electrisch voertuig tof en handig, maar ik vind dit artikel wel een beetje eenzijdig.

  Voor het gemak wordt even vergeten dat fietsen per definitie gezonder is dan het rijden op een electrisch voertuig, alleen maar al vanwege de beweging die je krijgt.

  Ik vind de onderbouwing ook onvoldoende in dit artikel.
  Waarom adem je minder ongezonde lucht in?
  Omdat je sneller gaat?

  En ik snap het uitstoten van meer co2 op een fiets ook niet.
  Is dat omdat je meer ademt?

  Een electrisch voertuig is super tof, maar beweging is echt heel belangrijk voor je gezondheid! Dat moeten we niet uit het oog verliezen!

  • Spieren vragen om zuurstof. Je hard pompt harder om meer zuurstof te leveren en co2 weer af te voeren terwijl jij flink moet ademen voor deze aan en afvoer. Zo stoot je mee co2 uit bij inspanning als fietsen en sta je lekker relaxed op een lev adem je ook rustig en heb je lichichaam niet een partij zuurstof nodig voor inspanning. En dat bewegen belangrijk is moet men toch wel weten. Maar als ik de heledag beweeg op me werk hoef ik niet nog eens te sporten.

 2. Wat de co2 uitstoot betreft denk ik dat dat wel klopt want je levert meer energie dan bij gewoon stil op een plankje staan en dat betekend dat je meer brandstof (zetmeel, suikers, vet) verbruikt, dus meer co2 uitademt.
  Maar het is wel groene brandstof, ofwel circulaire co2 😉
  Dit verhaal van legaalrijden lijkt me geschreven en gedeeld bij gebrek aan betere verhalen …. En dat is natuurlijk heel spijtig.

 3. Kijk even naar 112Vandaag van vandaag, over de gestolen e-step van Milan. Daar wordt door niet de minste gesteld dat je vanaf 1 januari 2023 legaal met een e-step op het fietspad mag rijden mits je 16 jaar oud bent en niet harder dan 25km/u gaat. Heb ik iets gemist of is dit misleidende informatie? Je rijdt dan toch nog steeds onverzekerd rond? Of is er intussen een oplossing?

spot_img

Gerelateerd

E-step is niet gevaarlijker dan een fiets of een e-bike 

Beleidsmakers worstelen met de komst van nieuwe vormen van...

Na Duitsland gaat Spanje nu ook LEVs reguleren

In 2022 konden we je al melden dat Spanje...

Minister wil LEVs zonder stuur niet op de openbare weg

Gisteren zijn we op het ministerie van Infrastructuur en...

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...