Geen Duits model, waarom geen AVP verzekering voor LEVs en de machinerichtlijn

In het gesprek met het ministerie van I&W en enkele stakeholders kwamen afgelopen donderdag nog meer punten aan de orde die we genotuleerd hebben:

Zelfcertificering en Duits model is juridisch niet mogelijk. Er is geen geharmoniseerd model beschikbaar daarom moet elke lidstaat zelf zijn wetgeving regelen. Als een e-step in Duitsland is toegelaten moet je in Nederland op hoofdlijnen geen problemen verachten. Het testrapport zal door de RDW geïnspecteerd en overgenomen worden maar de goedkeuring niet.

De grote vraag was ook waarom er kentekens nodig zijn voor e-steps. Dat was een politieke afweging. Er is op hoger beleidsniveau gekozen voor een kenteken plicht. Om ze te kunnen monitoren in het geval van ongevallen en handhaving. Daarbij wil het ministerie van I&W ook dat er een verzekeringsplicht is vanuit een WAM verzekering.

We hebben nog aangegeven dat de Segway volgens het nieuw LEV-kader ook niet meer legaal is. Omdat die niet meer voldoet aan de nieuwe normen van het LEV kader. De Segway heeft geen mechanische remmen terwijl dit wel een eis is volgens het nieuwe LEV kader. Balansvoertuigen zijn uitgesloten en de Segway is net als een Onewheel en een EUC een balansvoertuig. Een meneer van de BOVAG ontnam ons helaas het woord omdat dit blijkbaar buiten de orde was. We gaan er vanuit dat we hier nog een reactie op krijgen van het ministerie of het RDW. Daarnaast zijn we absoluut flabbergasted dat er gesproken is met partijen (die aantoonbaar tegen zijn) in een overleg waar wij niet voor uitgenodigd zijn over het uitsluiten van LEVs zonder stuur.

LEVS met en zonder stuur vallen onder de machinerichtlijn. Maar er is ruimte voor lidstaten om nadere regels op te stellen naast de machinerichtlijn. Nederland maakt daar gebruik van door een nationale typegoedkeuring te eisen en eisen te stellen aan de Conformity of Production (CoP). Dat is volgens het ministerie van I&W een gevolg naar aanleiding van het rapport van de onderzoeksraad voor de veiligheid naar aanleiding van het Stint ongeval. Daarin staat dat een onafhankelijke goedkeuringsinstantie verantwoordelijk moet zijn voor het toelaten van LEVs op de openbare weg. Gelijksoortige voertuigen moeten gelijk behandeld worden en een integrale risico beoordeling aan te grondslag ligt.

Volgens Europese normen mag Nederland eisen wat de maximum snelheid is en of je wel of niet een helm moet dragen. Of we ons inderdaad niet aan de machinerichtlijn moeten houden horen we volgende week als LEVA-EU in gesprek gaat met het ministerie.

16 REACTIES

  1. Monitoren via een kenteken is wel heel raar. Bij fietsers weten ze toch ook hoeveel er per jaar verongelukken? Fietsers kan je zonder kenteken toch ook handhaven? Dat je een kenteken eist voor iets wat harder gaat dan 25 km/u snap ik maar dit is onlogisch. Gaan ze wielrenners en e-bikes dan ook een kenteken geven?

    • Omdat fietsen een lobby heeft in Nederland met een aantal grote spelers, maar Nederland is te klein om voor e-step fabrikanten interessant te zijn voor lobbyen. Daardoor krijg je volstrekt onbekwame redeneringen zoals het blanco toestaan van e-bikes die vaak 30-35kmh gaan maar zelfs een e-step uit China begrensd op 15kmh te ‘gevaarlijk’ is. Als je ziet hoe ze de Stint ondernemer hebben behandeld, dan zie je hoe het werkelijk is in Den Haag. Als je geen flappen geld hebt om de juiste mensen om te kopen, heb je daar niets te zoeken.

  2. Ik snap echt dat gedoe met een verplicht stuur niet, dat blijft toch een politiek punt samen met rdw dat zonder stuur niet kan. Ik wil mijn EUC graag verzekeren maar als de overheid zo vreselijk moeilijk doet rijd ik gewoon illegaal. Ja wel politie mijden want hij is mij te duur om in beslag te worden genomen.

    • ohja en de stint want er is er 1 onder een trein terecht gekomen. Ja en als EUC rijder heb ik ook gezien op internet hou een mede EUC rijder werd over reden duur een bus. Maarja fietsers gooie ook graag de fiets voor een auto en dan ben je als automobilist de klos.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...