Omdat we niks meer hadden gehoord van gemeente Rotterdam hebben we afgelopen zaterdag al besloten om onze demonstratie op 8 mei te annuleren. Vanmorgen kregen we van de gemeente Rotterdam ook uitsluitsel over de Legaalrijden demonstratie op 8 mei. Deze is door het Openbaar Ministerie verboden omdat het juridisch niet mag. Een route rijden door Rotterdam is niet toegestaan. We mogen wel op een afgezet plein een demonstratie houden en daar rondjes rijden.

Wij vinden het vreemd omdat er bij een demonstratie altijd een (geringe) verstoring is van de openbare orde zoals een lichte verstoring in het verkeer. Dat is normaal ook nooit voldoende reden voor een verbod. Wettelijk mag een demonstratie worden verboden als er sprake is van van ernstige bedreigingen van de openbare orde of veiligheid. Blijkbaar vallen LEV gebruikers in Nederland daar dan nu ineens onder.

Dat we geen extreme verstoring van de openbare orde veroorzaken was vorig jaar al te zien in Den Haag. Toen organiseerden we de eerste Legaalrijden demonstratie. Ruim 250 deelnemers reden toen een route door Den Haag. Er waren geen incidenten, de politie was positief en onder de deelnemers was zelfs een Tweede Kamerlid.

Dat dit soort demonstraties prima kunnen hebben we ook meerdere malen gezien in Berlijn. Voor de LEV demonstraties worden tijdens de route door een paar motoragenten de kruispunten even afgesloten zodat de deelnemers aan de LEV demonstratie veilig kunnen doorrijden. Voor en achter de route een politiewagen met zwaailichten en klaar. Wij hebben zelf meerdere malen meegereden en ook daar waren er nooit incidenten. Dat kan hier ook prima, als je maar wil. Net zoals dat nu al eens gedaan wordt voor speciaal vervoer, ambulances of hoogwaardigheidsbekleders. Daar is niks ingewikkelds aan.

We hebben het OM gevraagd om een reactie en waarom het vorig jaar wel kon in Den Haag maar nu ineens niet meer.

Update: we hebben nog even contact gehad met het OM en die geven aan dat de beslissing dat de demonstratie niet kan doorgaan bij de gemeente ligt en niet bij het OM.