Rare kop bij ons artikel? Vandaag zagen we in de Telegraaf de volgende kop:

grote zorgen om opmars snelle fatbikes: “ouderen durven fietspad niet meer op”

Volgens de directeur van de Fietsersbond durven ouderen boven de 60 jaar het fietspad niet meer op. Hapklare clickbait voor de Telegraaf die aangeleverd is door de Fietsersbond. De bond die overal tegen is, behalve de fiets.

In juni diende het Tweede Kamerlid Geurts van het CDA een motie in waarin hij de regering opriep om maatregelen te nemen tegen het opvoeren van e-bikes. Daarna gebeurde er iets vreemds. De Fietsersbond en de Telegraaf hebben een eenzijdig beeld gecreëerd dat het hier vooral om fatbikes (e-bikes met dikke banden) gaat. Dat ook de Stella en Gazelle e-bikes massaal worden opgevoerd verzwijgt de bond. Waarom? Gazelle is sponsor van de Fietsersbond. Dat de Telegraaf dat ook verzwijgt  is ook logisch want de meeste lezers zijn inmiddels 60+.

We lezen in de krant ook dat het aantal e-bike slachtoffers met ernstig letsel in 4 jaar tijd is gestegen van 4 naar 22%. Vreemd is dat natuurlijk niet want 4 jaar geleden werden er nog nauwelijks e-bikes verkocht. Daarbij is het ook suggestief want niemand weet of die ongevallen te wijten zijn aan fatbike gebruik. Het is een aanname van de krant met nieuws wat in april van dit jaar ook al bekend was. Daaruit bleek toen dat het gevaar op de weg vooral 55+ ouderen zijn die ten opzichte van jongeren (19%) aanzienlijk vaker verongelukken (44%).

De Telegraaf en de Fietsersbond kunnen zich beter druk maken over hun eigen achterban want feitelijk gezien zit daar het echte gevaar op de weg met opgevoerde Gazelle e-bikes met een turbo knopje.