Grote zorgen om ouderen op fietspad “jongeren durven fietspad niet meer op”

Rare kop bij ons artikel? Vandaag zagen we in de Telegraaf de volgende kop:

grote zorgen om opmars snelle fatbikes: “ouderen durven fietspad niet meer op”

Volgens de directeur van de Fietsersbond durven ouderen boven de 60 jaar het fietspad niet meer op. Hapklare clickbait voor de Telegraaf die aangeleverd is door de Fietsersbond. De bond die overal tegen is, behalve de fiets.

In juni diende het Tweede Kamerlid Geurts van het CDA een motie in waarin hij de regering opriep om maatregelen te nemen tegen het opvoeren van e-bikes. Daarna gebeurde er iets vreemds. De Fietsersbond en de Telegraaf hebben een eenzijdig beeld gecreëerd dat het hier vooral om fatbikes (e-bikes met dikke banden) gaat. Dat ook de Stella en Gazelle e-bikes massaal worden opgevoerd verzwijgt de bond. Waarom? Gazelle is sponsor van de Fietsersbond. Dat de Telegraaf dat ook verzwijgt  is ook logisch want de meeste lezers zijn inmiddels 60+.

We lezen in de krant ook dat het aantal e-bike slachtoffers met ernstig letsel in 4 jaar tijd is gestegen van 4 naar 22%. Vreemd is dat natuurlijk niet want 4 jaar geleden werden er nog nauwelijks e-bikes verkocht. Daarbij is het ook suggestief want niemand weet of die ongevallen te wijten zijn aan fatbike gebruik. Het is een aanname van de krant met nieuws wat in april van dit jaar ook al bekend was. Daaruit bleek toen dat het gevaar op de weg vooral 55+ ouderen zijn die ten opzichte van jongeren (19%) aanzienlijk vaker verongelukken (44%).

De Telegraaf en de Fietsersbond kunnen zich beter druk maken over hun eigen achterban want feitelijk gezien zit daar het echte gevaar op de weg met opgevoerde Gazelle e-bikes met een turbo knopje.

12 REACTIES

  1. Moet je het woord fatbike in het Telegraaf stuk eens vervangen voor wielrenner. Omdat de Fietsersbond ook tegen LEVs is snap ik wel dat julloe hierover schrijven maar ik zou die Fietsersbond niet zo’n groot podium geven. Het zijn vooral klagende ouderen met fietsen met fietstassen. Ik las bij jullie ook dat er in Parijs meer e-steps verkocht worden dan e-bikes dus dan snap je ook wel waarom jullie ook op het hakblok van de Fietsersbond liggen.

  2. Van Moof gaat gemiddeld 40 km/u en dat is harder dan de meeste fatbikes die rond de 35 km/u kunnen. Alleen Super73 kan 50 km/u. Maar ik zie echt nooit iemand die zo hard gaat. Vrijwel alle e-bikes rijden allemaal rond de 30 km/u. Je mag trouwens maximaal 27 km/u met een e-bike rijden. Er zit een marge in van 2 km boven de 25 km/u. Dat de Fietsersbond alleen fatbikes eruit pikt is krankzinnig. Maar wie is daar ook lid van? Is toch niet meer van deze tijd. Ze kunnen zich beter bezig houden met de agressie van fietsers op het fietspad. Is een veel erger probleem van deze tijd.

  3. Je hoort die Fatbikes niet aankomen vanwege de elektrische aandrijving zegt die mevrouw van de Fietsersbond in de Telegraaf. Die heeft dus nog nooit een fatbike van dichtbij gezien. Je hoort ze juist beter aankomen door de dikkere banden waar vaak nog eens noppen op zitten. Wat een dom mens.

  4. De kop over ouderen of jongeren en fatbikes slaat nergens op.
    Het echte gevaar komt van mannen verkleed als wielrenner die met z’n drieën of meer elke verkeersregel ontkennen en doen of de weg van hen is. Ook e-bakfietsen gevuld met kinderen en een ouder aan het stuur, met veel massa (200 kg) die met 35 km/u door het verkeer scheuren, willen wel eens een narrow escape ervaring hebben.
    Geef mij maar een 🛴.

spot_img

Gerelateerd

E-step is niet gevaarlijker dan een fiets of een e-bike 

Beleidsmakers worstelen met de komst van nieuwe vormen van...

Na Duitsland gaat Spanje nu ook LEVs reguleren

In 2022 konden we je al melden dat Spanje...

Minister wil LEVs zonder stuur niet op de openbare weg

Gisteren zijn we op het ministerie van Infrastructuur en...

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...