Afgelopen vrijdag stuurde demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een voorstel naar de Tweede Kamer waarin staat dat alle snorfietsers een helm moeten dragen vanaf 1 juli 2022. Er is een meerderheid in de Tweede Kamer die voor is maar over de uitvoering zijn nog wat vragen.

Dat gebeurde gisteren al in een commissiedebat over verkeersveiligheid in de Tweede Kamer. Wat voor helm moeten snorfietsers dragen en waarom moet een wielrenner niet ook een bromfietshelm op want die gaat veel harder dan een snorfiets. Interessante discussie waar ook ons soort lichte elektrische voertuigen ter sprake kwamen.

Pieter Grinwis van de ChristenUnie zei in het debat dat alles wat elektrisch is een helm zou moeten dragen. Op zich is dat geen gekke gedachte. In onze position paper pleiten we voor een helmplicht voor alle LEVs zonder stuur maar uit recent onderzoek blijkt dat gebruikers van elektrische steps dat ook beter kunnen doen.

Bij ongevallen met de e-step komt vaak letsel aan het hoofd voor. In sommige landen zelfs bij 28% van het aantal ongevallen met e-steps. Daarbij tekenen we wel aan dat we vrijwel overal de meerderheid van de ongevallen bij deelsteps zien. Bij owned (persoonlijk gebruik) is dit minder omdat gebruikers meer ervaren zijn en soms al een helm dragen.

In bijvoorbeeld Brisbane (Australië) is 92% van de ongevallen met een LEV een e-step de oorzaak. 78% daarvan komt door een deelstep. 46% van de mensen die gewond raakten droeg geen helm en bij 27% was alcoholgebruik de oorzaak. (via Greg)

In het debat gaf Kamerlid Madlener van de PVV aan dat hij er zelf ook wel een e-step zou willen hebben. Hij ziet ze ook in de winkel voor €100 en vraagt zich af of ze dan wel een beetje remmen. Hij vraagt zich af of de overheid ze niet moet toelaten met een goedkeuring. Dat vragen wij ons ook al jaren af en niet allen de e-step.

In het debat kwam de minister ook nog aan het woord met een betoog wat we precies een jaar geleden ook al hebben gehoord. De fijnproevers kunnen dat hier terug luisteren.

Foto bij dit bericht via: all1x1 het meisje op de e-step had geen letsel dankzij haar helm