Helmplicht voor alle LEVs zoals de elektrische step?

Afgelopen vrijdag stuurde demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een voorstel naar de Tweede Kamer waarin staat dat alle snorfietsers een helm moeten dragen vanaf 1 juli 2022. Er is een meerderheid in de Tweede Kamer die voor is maar over de uitvoering zijn nog wat vragen.

Dat gebeurde gisteren al in een commissiedebat over verkeersveiligheid in de Tweede Kamer. Wat voor helm moeten snorfietsers dragen en waarom moet een wielrenner niet ook een bromfietshelm op want die gaat veel harder dan een snorfiets. Interessante discussie waar ook ons soort lichte elektrische voertuigen ter sprake kwamen.

Pieter Grinwis van de ChristenUnie zei in het debat dat alles wat elektrisch is een helm zou moeten dragen. Op zich is dat geen gekke gedachte. In onze position paper pleiten we voor een helmplicht voor alle LEVs zonder stuur maar uit recent onderzoek blijkt dat gebruikers van elektrische steps dat ook beter kunnen doen.

Bij ongevallen met de e-step komt vaak letsel aan het hoofd voor. In sommige landen zelfs bij 28% van het aantal ongevallen met e-steps. Daarbij tekenen we wel aan dat we vrijwel overal de meerderheid van de ongevallen bij deelsteps zien. Bij owned (persoonlijk gebruik) is dit minder omdat gebruikers meer ervaren zijn en soms al een helm dragen.

In bijvoorbeeld Brisbane (Australië) is 92% van de ongevallen met een LEV een e-step de oorzaak. 78% daarvan komt door een deelstep. 46% van de mensen die gewond raakten droeg geen helm en bij 27% was alcoholgebruik de oorzaak. (via Greg)

In het debat gaf Kamerlid Madlener van de PVV aan dat hij er zelf ook wel een e-step zou willen hebben. Hij ziet ze ook in de winkel voor €100 en vraagt zich af of ze dan wel een beetje remmen. Hij vraagt zich af of de overheid ze niet moet toelaten met een goedkeuring. Dat vragen wij ons ook al jaren af en niet allen de e-step.

In het debat kwam de minister ook nog aan het woord met een betoog wat we precies een jaar geleden ook al hebben gehoord. De fijnproevers kunnen dat hier terug luisteren.

Foto bij dit bericht via: all1x1 het meisje op de e-step had geen letsel dankzij haar helm

12 REACTIES

  1. Ik ben ook voor een helmplicht, nog niet gevallen in de ~ 200 km die ik heb gereden op mijn e-skate maar een val op je hoofd kan zo gebeuren en zelfs met lage snelheid kan dat gevaarlijk zijn. Laten we dan wel een beetje vrijheid laten voor welke helm dit moet zijn. Een integraalhelm lijkt mij helemaal niets, de helmen van o.a. triple eight zijn veilig genoeg.

  2. Als een helmplicht 1 van de voorwaarden moet zijn om e-steps op de weg te krijgen dan zie ik daar geen enkel probleem in. Heb al aardig wat km’s op de teller staan voordat ik een boete kreeg een heb maar 1 keer een lichte valpartij gehad door zand op het wegdek (reed in de duinen).

  3. Als het zorgd dat ik deze jaar nog op mijn euc legaal mag rijden dan ben ik blij om een helm te dragen.

    Deze gaat sws zorgen dat of huur stepjes moeten helms meteen op ze hebben. of dat er geen huur stepjes komen. Nou mij lijkt het beter als er geen huur stepjes komen want die hebben het voor ons verkloot dat wij nu niet op onze LEVs niet kunnen rijden.

  4. Vrijwel alle negatieve berichten over e-steps in de media komen door deelsteps. Dat zie je wereldwijd. Ik woon in Engeland en ook hier zie je nu tijdens een pilot hoe mensen op deelsteps het verpesten voor de mensen die er zelf een gebruiken voor woon werkverkeer. Deelsteps is vervuiling, asociaal rijgedrag en ongelukken. Dit zie je hier bijna nooit bij mensen die persoonlijk een e-step gebruiken.

  5. Een helm dragen moet gewoon je eigen verantwoordelijkheid zijn, maar eigen verantwoordelijkheid vinden sommige mensen in dit land heel eng. Met het niet dragen van een helm doe je alleen maar jezelf kwaad. Mensen moeten gewoon zelf die inschatting maken. Wetten om mensen tegen zichzelf te beschermen vind ik overbodig en betuttelend.

  6. Aan Rowan: ja, eigen verantwoordelijkheid lijkt beter. Sla er eens de ongeval- statistieken met auto’s op na. Vóór en ná de invoering van de autogordel. Het is niet alleen de ellende die je zelf meemaakt, maar ook de gevolg schade voor anderen.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...