Het opladen van je LEV zoals de e-step is gevaarlijker dan je denkt

In België lopen ze qua e-mobility lichtjaren voor op Nederland en daar besteden ze inmiddels regelmatig aandacht aan het gevaar van het opladen van je e-bike of e-step.

Wij waarschuwden al eerder voor zelfontbrandend kinderspeelgoed zoals hoverboards uit China. Zo’n Hoverboard kost vaak €200. Een accu van een Onewheel kost al gauw €600. Bij e-steps is dat ook zo. E-steps van €250 zien we vaker spontaan ontbranden dan een e-step van €600. Dat ontbranden heeft vaak te maken met goedkope componenten. Een oplader van een Onewheel kost al gauw net zoveel als een Hoverboard.

Duurdere LEVs die je niet bij de Action koopt maar bij een LEV retailer zijn meestal voorzien van een Battery Management System (BMS) die de staat van de cellen bewaakt. Het laden stopt als de maximale spanning is bereikt en het balanceren voor zich neemt waardoor overcharge en over discharge niet mogelijk is. Dit laatste is cruciaal bij het ontstaan van branden met LEVs.

Vaak leggen eigenaren hun LEVs s’nachts aan de lader. Bij goedkopere accu’s stopt het laden niet als de maximale spanning is bereikt en kan er brand ontstaan. Het is verstandig om je oplader uit het stopcontact te halen als de accu volledig opgeladen is.

Laad je batterij niet op in je vluchtweg naar buiten, bijvoorbeeld de traphal of de gang. Het is verstandig om ook een rookmelder in de buurt te hebben.

3 REACTIES

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...