Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De meerderheid van LEV gebruikers zonder stuur zoals een elektrisch skateboard, EUC of een Onewheel zijn daar ook voor. Ze gaven eerder al aan dat ze na legalisatie van LEVs zonder stuur een helmplicht geen probleem vinden. Vreemd genoeg zijn juist deze gebruikers vooralsnog uitgesloten van het LEV-kader, de groep waar aantoonbaar de minste ongevallen mee gebeuren.

Bij eigenaren van de e-step ligt het helmgebruik anders. Uit onze peiling bleek eerder dat ze ons advies om een helm te dragen graag overnemen maar dan liever op vrijwillige basis. Uit onderzoek blijkt helaas wel dat veel eigenaren van een e-step hoofdtrauma oplopen. In het nieuwe LEV-kader staat helemaal niks over een helmplicht.

Bij letsel met de e-step gaat vaak om jonge mensen tussen de 20 tot 30 jaar die s’avonds een deelstep gebruiken en door overmatig alcoholgebruik ten val komen. Omdat ze onder invloed zijn hebben ze de reflex niet meer om met hun handen een val te breken en doen dat dus met hun hoofd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wereldwijd 50% van de ongevallen met e-steps en dan voornamelijk met deelsteps in het nachtleven gebeuren.

In Brisbane (Australië) is 92% van de ongevallen met een LEV een e-step de oorzaak. 78% daarvan komt door een deelstep. 46% van de mensen die gewond raakten droeg geen helm.

Vorig jaar vielen er in Nederland in één jaar tijd ruim elfduizend fietsslachtoffers met hersenletsel, waarvan ruim de helft 55 jaar of ouder was. De Fietsersbond is tegen een helmplicht.