In steeds meer steden in Europa zien we dat lokale overheden deelsteps verbannen. Onlangs nog in een Brussel maar ook in Malmö in Zweden waar het sinds 1 september verboden is om deelsteps op fietspaden of een voetpad te parkeren.

Ondanks de nieuwe regels worden er op sommige dagen 100 tot 150 foutgeparkeerde deelsteps per dag van de straat gehaald in Malmö en opgeslagen in een depot. De in beslag genomen deelsteps van Tier, Bolt, Voi en Lime kunnen door de verhuurders worden teruggekocht voor €45 per deelstep. Dat die bedragen behoorlijk kunnen oplopen bleek afgelopen vrijdagmorgen toen VOI 80 deelsteps kwam ophalen uit het depot. Dat kost al gauw €3674,00. Aan het eind van de dag stonden er al weer 30 VOI deelsteps in het depot. Lime en Bolt hebben nog geen deelsteps teruggekocht en Tier was niet op de hoogte van de nieuwe regelgeving in Malmö.

De in beslag genomen deelsteps staan op een groot parkeerterrein in de haven van Malmö. Als ze binnen een maand niet worden opgehaald dan worden ze vernietigd. Verkoop via een veiling is niet mogelijk vanwege de elektronische (GPS) beveiliging.

Nu we toch bij de deelsteps zijn waar wij overigens geen voorstander van zijn… In Engeland blijkt dat de stuurtjes van de VOI deelsteps (die daar als pilot te huur zijn) soms spontaan afbreken. Inmiddels gaat het al om meerdere incidenten.

In Malmö nemen ze per dag 100 tot 150 foutgeparkeerde deelsteps in beslag