De Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kondigde vandaag nieuwe regels aan voor het gebruik van LEVs in België. Door het toenemende aantal ongevallen met de e-step wil ze dat er een verbod komt op het gebruik van LEVs op de openbare weg zoals de e-step onder de 16 jaar. 

LEVs worden ook van het trottoir verbannen en in voetgangerszones komen borden of je er stapvoets mag rijden met LEVs. Veel deelsteps komen parkeerzones en het is niet langer toegestaan om met twee personen op een (deel)step te rijden. 

De nieuwe regels gaan deze zomer in. Op overtredingen staan boetes variërend van €58 tot €116. 

Artsen hebben twijfels bij de nieuwe regels. Ze zien graag ook een helmplicht en een snelheidsbeperking om het aantal ongevallen met hoofdtrauma te verminderen. 

In België zijn LEVs zoals de e-step gelijkgesteld aan de fiets, qua plek op de weg maar ook op de manier hoe ze verzekerd moeten worden. In Frankrijk is de minimale leeftijd voor het gebruik van LEVs door kinderen 12 jaar. In het Position Paper van Legaalrijden pleiten wij ook voor een minimale leeftijd van 16 jaar.