Legaalrijden LEV demonstratie in Den Haag verboden

Het demonstratierecht is een grondrecht maar als je gaat rijden op verboden voertuigen dan is het niet toegestaan om op 27 november te demonstreren in Den Haag. Dat is min of meer de boodschap die we vanmiddag via de politie hebben ontvangen. De beslissing ligt overigens bij de gemeente Den Haag die op advies van het Openbaar Ministerie heeft besloten om de demonstratie in de huidige vorm te verbieden.

Vreemd want op 22 december 2020 hebben we in Den Haag ook al eens rijdende demonstratie gehouden onder politie begeleiding. Waarom het nu ineens nu niet meer mag is ons niet helemaal duidelijk. We snappen dat de voertuigen waarmee we demonstreren niet zijn toegestaan op de openbare weg, daarom demonstreren we ook. Opvallend is ook dat de gemeente Den Haag zelf een route heeft opgesteld die we zouden moeten rijden.

We kunnen niet anders dan de demonstratie annuleren. Wel gaan rijden met een groep van 300 mensen of meer vinden we onverantwoord. Dat zo’n demonstratie prima kan met een beetje flexibiliteit hebben we in 2020 al bewezen. We kregen destijds nog complementen van de Politie en er reed zelfs een Tweede Kamerlid mee met de demonstratie op een e-step.

Legaalrijden LEV demonstratie in Den Haag verboden

19 REACTIES

 1. Door het LEV kader was ik mijn vertrouwen in de overheid al helemaal kwijt maar nu helemaal. Dit is toch geen democratie meer? Ik ga nooit meer stemmen. Zo’n gemeente zou er juist alles aan moeten doen om zo’n demonstratie te faciliteren. Het zijn ook niet een groep hooligans die de stad komen afbreken maar gewoon mensen die opkomen voor hun recht om gehoord te worden. De gemeente Den Haag kan het besluit van het OM ook naast zich neerleggen. Maar ja VVD burgemeester…..

  • Walk The LEV hebben we deze zomer al gedaan in Amsterdam. Daar kwamen 75 mensen op af. Dat maakt niet echt indruk. Dan kan je het beter niet doen. Daarbij willen we rijden, desnoods stapvoets maar zelfs dat mag niet. Ik weet ook dat het makkelijk wel kan onder politie begeleiding. Heb zelf 4 keer door Berlijn gereden op zaterdagmiddag met honderden LEVs door het centrum van Berlijn. Nooit een incident en onder begeleiding slechts 4 politiemotoren en 2 politie auto’s. Als je wil dan kan het maar in dit land zit een overheid en een openbaar ministerie die niet willen… dat is het probleem.

 2. Het zou fijn zijn als een krant dit eens oppikt. Gebruikers van LEVs worden monddood gemaakt en genegeerd. Het recht om te demonstreren staat hiermee opkoter discussie. Een burgemeester mag een demonstratie alleen verbieden volgens de volgende 3 punten:

  1. ter bescherming van de gezondheid;
  2. in het belang van het verkeer;
  3. ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

  Als de politie de demonstratie begeleid is er geen enkel probleem. Dat hebben jullie in 2020 al laten zien.

  Burgemeester Jan van Zanen is verplicht om zich in te spannen om de demonstratie door te laten gaan. Die inspanningsverplichting gaat zelfs zo ver dat hij voor jullie demonstratie meer politie zal moeten inzetten dan bij een risicowedstrijd in het betaald voetbal. Als zelfs een zodanige politie-inzet wanordelijkheden niet kan voorkomen, pas dan kan van Zanen overgaan tot een demonstratieverbod.

  Vorige keer reden jullie met een stoet van 200 LEVs door Den Haag met 4 politie bikers… dat moet nu ook vast kunnen.

 3. Een demonstratie mag alleen verboden worden als de veiligheid of openbare orde ernstig in bedreiging komt. Daar valt dit duidelijk niet onder.

  Mijn voorstel is het gewoon door te laten gaan met de mensen die bereid zijn de in beslagname en boete te accepteren. Dit kunnen we eventueel nog achteraf aanvechten en we krijgen sowieso op die manier aanzienlijk meer (media)aandacht.

  Hoe staat legaalrijden.nl daar tegenover? Dit is wel het moment om echt ons standpunt kenbaar te maken.

  Ook apart dat het kennelijk veiliger wordt geacht een unmute demonstratie te houden of met tractoren stapvoets op de snelweg te rijden. Misschien moeten we een demonstratie op de A16 houden…

  • We gaan vandaag nog even bellen met de politie. Rechtstreeks met de gemeente gaat helaas niet het loopt via een evenementenbureau van de politie die trouwens welwillend zijn en positief zijn. We kunnen aangeven dat we geen chaos verwachten en dat het in 2020 ook prima is verlopen. Daarbij zullen we aangeven dat de burgemeester een inspanningsverplichting heeft om alles op alles te zetten om een demonstratie door te laten gaan. Die indruk krijgen we nu niet echt.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...