Het demonstratierecht is een grondrecht maar als je gaat rijden op verboden voertuigen dan is het niet toegestaan om op 27 november te demonstreren in Den Haag. Dat is min of meer de boodschap die we vanmiddag via de politie hebben ontvangen. De beslissing ligt overigens bij de gemeente Den Haag die op advies van het Openbaar Ministerie heeft besloten om de demonstratie in de huidige vorm te verbieden.

Vreemd want op 22 december 2020 hebben we in Den Haag ook al eens rijdende demonstratie gehouden onder politie begeleiding. Waarom het nu ineens nu niet meer mag is ons niet helemaal duidelijk. We snappen dat de voertuigen waarmee we demonstreren niet zijn toegestaan op de openbare weg, daarom demonstreren we ook. Opvallend is ook dat de gemeente Den Haag zelf een route heeft opgesteld die we zouden moeten rijden.

We kunnen niet anders dan de demonstratie annuleren. Wel gaan rijden met een groep van 300 mensen of meer vinden we onverantwoord. Dat zo’n demonstratie prima kan met een beetje flexibiliteit hebben we in 2020 al bewezen. We kregen destijds nog complementen van de Politie en er reed zelfs een Tweede Kamerlid mee met de demonstratie op een e-step.

Legaalrijden LEV demonstratie in Den Haag verboden