De loco-burgemeester Parijs stuurde vorige week 3 opvallende berichten via Twitter. Ze zijn gericht aan Lime, Dott en Tier, de 3 resterende leveranciers van deelsteps in Parijs. Het komt er deels op neer wat wij al sinds december 2019 zeggen. 

Gebruikers van deelsteps veroorzaken aanzienlijk veel ongevallen maar daar voegt de loco-burgemeester aan toe dat ze overlast veroorzaken doordat ze overal worden achtergelaten en gebruikers respecteren de verkeersregels niet voor het gebruik van deelsteps. Naast de bekende problemen is er ook geen goed zicht op het milieu effect van het gebruik van deelsteps en de model shift van deelsteps is niet interessant. 

5 maanden na de verlenging van de contracten van de leveranciers van deelsteps rijst nu de vraag of Parijs wel wil doorgaan met het toelaten van deelsteps in de stad. De loco-burgemeester van Parijs stelt een ultimatum van 1 maand aan de leveranciers van deelsteps. In die tijd moeten ze alle problemen die deelsteps veroorzaken oplossen. Tot nu zijn de negatieve externe effecten van deelsteps groter dan de voordelen. 

Doen ze dat niet dan zal Parijs de contracten met Lime, Dott en Tier niet verlengen en dan verdwijnen ze dus van de straat in Parijs. Parijs is in de hele wereld een voorbeeld op het gebied van micromobiliteit en als Lime, Dott en Tier daar hun vergunningen verliezen dan zal dat indirect meteen invloed hebben op de deelmobiliteit in de rest van de grote steden. Je ziet dat nu ook al in Lyon gebeuren maar ook in Brussel. In Parijs rijden nu 15.000 deelsteps rond. 5000 per deelstep leverancier.