Zelfs de Luxemburgse minister van Mobiliteit François Bausch, loopt mijlen vooruit op zijn Nederlandse ambtsgenoot Cora van Nieuwenhuizen. Vanmiddag verklaarde hij e-steps en eenwielers zoals de Onewheel legaal voor gebruik op de openbare weg in Luxemburg. Daarmee tellen wij inmiddels al 19 Europese lidstaten waar het gebruik van LEVs is toegestaan.

De Luxemburgse overheid is tot dit besluit gekomen omdat LEVs de afgelopen jaren al intensief zijn gebruikt op de weg. De overheid ziet in dat nieuwe manieren van reizen een positieve toevoeging zijn op de manier hoe mensen persoonlijke mobiliteit willen gebruiken.

Opvallend is dat elektrische skateboards niet worden genoemd in het persbericht maar alleen eenwielen zoals de Onewheel, hoverboards en e-steps. Ze worden gedefinieerd als een “klein wegvoertuig met ten minste één wiel” met of zonder stoel, ontworpen voor de beweging van één persoon” en in staat om tussen 6 en 25 km / u te rijden dankzij een motor met maximaal vermogen. van 0,25 kW.

Fijn is dat ze net in Luxemburg net als in de meeste Europese lidstaten ook qua wetgeving worden gelijkgesteld aan de fiets. Dat is ook wat onze Legaalrijden achterban van inmiddels 18.000 LEV eigenaren/gebruikers (die de petitie steunen) ook graag willen.

Met dank aan Rudy voor de tip!