Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd

Als je een e-step koopt via de betere PLEV dealer zal hij je vertellen dat een e-step in Nederland nog niet is toegestaan op de openbare weg. De MediaMarkt pakt het anders aan en zegt dat de e-step niet legaal is maar dat het gebruik wordt gedoogd. Misleidende informatie want wij krijgen dagelijks meldingen van eigenaren van e-steps waarvan hun voertuig in beslag is genomen. Sterker nog wij ontdekten onlangs dat de overheid ze zelfs stiekem verkoopt via veilingsites.

Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd

Toeval of niet maar de Media Markt heeft net de informatie eruit gefilterd die je zou kunnen weerhouden om een e-step te kopen. Veel mensen hebben geen idee en lopen het risico dat hun e-step in beslag wordt genomen en daarnaast riskeer je ook nog een boete van €410.

Politie Rotterdam heeft ook gereageerd en geeft aan dat gedoogd niet wil zeggen dat het wettelijk is toegestaan. Het rijden op een e-step is volledig op eigen risico en er kan wel degelijk bekeurd worden.

Politie Leiden geeft aan dat ze verboden zijn zolang met ministerie het gebruik niet officieel gedoogd of goedkeurt voor gebruik op de openbare weg. Politie Leiden vult aan dat iedereen het risico loopt op een bekeuring of inbeslagname. Ook een eerste keer.

Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd

In augustus 2019 liet de korpsleiding van de politie via NU.nl weten dat ze een toename zien van e-steps in het verkeer in grote steden.

“Handhaven heeft voor de politie geen prioriteit en agenten zullen er ook niet actief op controleren”

Via de NOS liet een woordvoerder van de politie onlangs nog het volgende weten:

“De meeste mensen krijgen een waarschuwing”, zegt een politiewoordvoerder. “We proberen er met de mensen zelf uit te komen, tenzij iemand al een keer eerder is gewaarschuwd.”

Ook de politie creëert hiermee een beeld wat niet klopt. Wij krijgen dagelijks meldingen van mensen waarvan hun e-step of elektrische skateboard meteen zonder enige aanleiding of gevaarlijk gedrag in beslag is genomen.

Update 24 mei 2020 de MediaMarkt heeft inmiddels de tekst verwijderd uit de winkels en aangepast:

Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd

23 REACTIES

 1. Als ik het goed begrijp zegt de korpsleiding van de politie dat ze het gedogen. De MediaMarkt gebruikt dat als verkoop praatje. Vervolgens neemt de politie ze in beslag, geeft een boete en het OM verkoopt ze vervolgens via de domeinen. Slim verdienmodel van de overheid!

 2. Nederland gaat kapot aan regels, voor iedere regel is wel weer een regel. De staat Wil het wel veilig en goed geregeld hebben…step met trapondersteuning mag wel (veel gevaarijker) maar 25km/h op een stepje moet met verzeketing bla bla en de fiets dan die ook 25 gaat? Er vallen bijna 300 doden per jaar met de fiets waarvan 75% elektrisch…maar dat is natuurlijk prima….wat een onzin dat beleid in Nederland.

 3. Ik vind het heel hypocriet hier. Mediamarkt en andere winkels verkopen doodleuk dus illegale steppen? Maar dan ben je als gebruiker de klos als je ermee rijdt. Waarom mag het verkopen dan wel?

  Daarnaast is trapondersteuning juist gevaarlijk, je rijdt 20/25km/u en je moet steeds met je voet op de grond om te trappen. 1x verkeerd met je voet op de grond komen en je valt van je step af en dus ongelukken.

 4. Wat ik mis in deze discussie is hoe het afloopt als je een ongeluk veroorzaakt.
  Je bent namelijk op geen enkele manier verzekerd voor de schade die je aanricht.
  Je AVP (vroeger WA) verzekering zal zich beroepen op illegaal voertuig.
  Trek je dan zelf de portemonnee of ren je weg….?

 5. Hier in Noorwegen zijn ze gewoon legaal. Ik weet niet wat de wetgeving is, maar ik word regelmatig afgesneden door vliegensvlugge e-scooterrijders. Ook de maaltijdbezorgers gaan hier rond op e-steps. Ik ben hier nog niet door het hele land geweest, maar in meerdere steden zijn ze al een deel van het stadsbeeld. In Bergen en Tromsø blijft het heel apart omdat de wegen daar gigantisch steil zijn. Je kunt ze daarnaast ook gewoon huren met een app. Misschien na vijf jaar pas in Nederland?

spot_img

Gerelateerd

E-step is niet gevaarlijker dan een fiets of een e-bike 

Beleidsmakers worstelen met de komst van nieuwe vormen van...

Na Duitsland gaat Spanje nu ook LEVs reguleren

In 2022 konden we je al melden dat Spanje...

Minister wil LEVs zonder stuur niet op de openbare weg

Gisteren zijn we op het ministerie van Infrastructuur en...

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...