Als je een e-step koopt via de betere PLEV dealer zal hij je vertellen dat een e-step in Nederland nog niet is toegestaan op de openbare weg. De MediaMarkt pakt het anders aan en zegt dat de e-step niet legaal is maar dat het gebruik wordt gedoogd. Misleidende informatie want wij krijgen dagelijks meldingen van eigenaren van e-steps waarvan hun voertuig in beslag is genomen. Sterker nog wij ontdekten onlangs dat de overheid ze zelfs stiekem verkoopt via veilingsites.

Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd

Toeval of niet maar de Media Markt heeft net de informatie eruit gefilterd die je zou kunnen weerhouden om een e-step te kopen. Veel mensen hebben geen idee en lopen het risico dat hun e-step in beslag wordt genomen en daarnaast riskeer je ook nog een boete van €410.

Politie Rotterdam heeft ook gereageerd en geeft aan dat gedoogd niet wil zeggen dat het wettelijk is toegestaan. Het rijden op een e-step is volledig op eigen risico en er kan wel degelijk bekeurd worden.

Politie Leiden geeft aan dat ze verboden zijn zolang met ministerie het gebruik niet officieel gedoogd of goedkeurt voor gebruik op de openbare weg. Politie Leiden vult aan dat iedereen het risico loopt op een bekeuring of inbeslagname. Ook een eerste keer.

Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd

In augustus 2019 liet de korpsleiding van de politie via NU.nl weten dat ze een toename zien van e-steps in het verkeer in grote steden.

“Handhaven heeft voor de politie geen prioriteit en agenten zullen er ook niet actief op controleren”

Via de NOS liet een woordvoerder van de politie onlangs nog het volgende weten:

“De meeste mensen krijgen een waarschuwing”, zegt een politiewoordvoerder. “We proberen er met de mensen zelf uit te komen, tenzij iemand al een keer eerder is gewaarschuwd.”

Ook de politie creëert hiermee een beeld wat niet klopt. Wij krijgen dagelijks meldingen van mensen waarvan hun e-step of elektrische skateboard meteen zonder enige aanleiding of gevaarlijk gedrag in beslag is genomen.

Update 24 mei 2020 de MediaMarkt heeft inmiddels de tekst verwijderd uit de winkels en aangepast:

Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd