Read Legaalrijden.nl  in:
🇬🇧English🇩🇪German🇫🇷 French

We krijgen dagelijks veel vragen over de Legaalrijden demonstratie in Amsterdam op 10 juli. Al die vragen gaan we steeds via deze pagina beantwoorden. Ook zal je hier de laatste informatie over de demonstratie kunnen vinden.

Update 7 juli:

We mogen tijdens onze demonstratie op 10 juli een korte route lopen van ons verzamelpunt op de Ruijterkade naar het Beursplein. We hebben daarover morgen nog contact met politie Amsterdam. Morgen dus meer.

LEVs mogen meegenomen worden maar er is een dringende voorwaarde van de burgemeester en ook van de politie: ze mogen niet gebruikt worden. Niet voor of na de demonstratie en ook niet tijdens. De politie zal hier streng op handhaven via zerotolerancebeleid en als je wel gaat rijden riskeer je inbeslagname.

Daarnaast respecteren we ten alle tijden de corona maatregelen: 1,5 meter afstand houden van je mede-demonstranten.

Update 5 juli 2021:

De driehoek, burgemeester Halsema, de politie en het Openbaar Ministerie hebben onze demonstratie van aanstaande zaterdag in Amsterdam verboden. Dat we een route gaan rijden door Amsterdam met verboden voertuigen is niet mogelijk. Ook als we ons verzamelen op een plek zoals de Dam is dat niet wenselijk. We mogen volgens de driehoek naar Amsterdam komen om te demonstreren maar dan wel zonder voertuig.

Met voertuig bedoelt de driehoek een LEV zoals de e-step, Onewheel, EUC of een elektrisch skateboard. We hebben aangegeven dat we geen wandelclub zijn en toch graag willen demonstreren. Met de aantekening dat een Onewheel of EUC geen voertuig is en of we misschien dan stapvoets met een maximale snelheid van 5 KM/u de route over het voetpad kunnen doen. Dat ging de woordvoerder nog voor ons uitzoeken. We ontvangen nog een brief van de burgemeester en dat we daarover in bezwaar kunnen gaan. 

Dat de driehoek niet wil dat er 300 mensen door Amsterdam gaan rijden kunnen we nog wel begrip voor hebben maar dat het recht om te demonstreren ons ontnomen is gaat wat ons betreft wel heel erg ver. 

Wij zijn zaterdag gewoon aanwezig in Amsterdam op de afgesproken plek en gaan deze week nog in overleg met de woordvoerders van de burgemeester om zaterdag een aangepaste demonstratie te organiseren. Als we een route gaan lopen met onze LEVs in de hand geeft dat vanwege de tijdsduur ook meer overlast denken wij maar we zijn flexibel. Suggesties zijn ook welkom. 

Wettelijk mag een demonstratie worden verboden als er sprake is van van ernstige bedreigingen van de openbare orde of veiligheid. Wat ons betreft vallen LEV gebruikers daar niet onder. 

Legaalrijden Demonstratie

  • Datum: 10 juli
  • Plaats: Amsterdam
  • Verzamelpunt: De Ruijterkade, Amsterdam River Cruise Port
  • Aanvang: 12:00 uur

Laatste updates over de Legaalrijden demonstratie zaterdag 10 juli in Amsterdam

Hoeveel deelnemers rijden er mee?

Vorig jaar reden er tussen de 200 en 250 LEVs mee met onze demonstratie in Den Haag. De teller via Facebook en de online aanmeldingen staat inmiddels op 200 deelnemers. Ook uit het buitenland verwachten we deelnemers. De eerste aanmeldingen uit Duitsland, Polen en België zitten al in onze inbox. Aanmelden hebben we het liefst via Facebook. Deelname aan de demonstratie is gratis maar teken wel de petitie.

Facebook EventTeken de petitie

Probeer zoveel mogelijk met het OV naar de demonstratie te reizen. Met een dagretour dal reis je voor € 17,50 van elk station in Nederland naar Amsterdam.

Waarom demonstreren?

We zijn inmiddels al weer een jaar verder en het is nog steeds niet mogelijk om legaal en verzekerd met Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) zoals de e-step, Onewheel, EUC of een elektrisch skateboard op de openbare weg te rijden. Nederland is inmiddels een van de laatste landen van Europa waar het nog steeds is verboden. Dit is dus het moment om weer een signaal te geven aan de lokale en landelijke politiek.

We zijn al druk bezig met de voorbereidingen en houden jullie de komende tijd via onze sociale kanalen zoals Instagram en Facebook op de hoogte maar natuurlijk ook via Legaalrijden.nl

Laatste updates over de Legaalrijden demonstratie zaterdag 10 juli in Amsterdam