Monowheel met scootmobiel verzekering is niet handig

Veel eigenaren van Lichte Elektrische Voertuigen zijn op zoek gegaan naar verzekeraars om hun “voertuig” te verzekeren. Dat blijkt in de praktijk vrijwel onmogelijk te zijn. Toch rijden er regelmatig mensen rond met een Monowheel met een verzekeringsplaatje. Daarmee kon je de afgelopen jaren de indruk wekken bij de politie dat je verzekerd bent en na een staande houding ook weer doorrijden. Dat is een tijd goed gegaan maar inmiddels kennen ze die truc bij de Politie ook.

De oorsprong van het gebruik van de verzekeringsplaatjes bij eenwielers komt door een tekst op de website van het Openbaar Ministerie. Daar stond enige tijd dat éénwielige gemotoriseerde voertuigen zonder stuur geen goedkeuring van het ministerie nodig hebben om er mee op de openbare weg te rijden. Enige eis was wel een WA-verzekering. Omdat er geen WA-verzekeringen bestaan voor eenwielers hebben veel eigenaren van eenwielers noodgedwongen een scootmobiel verzekering of een Segway verzekering afgesloten om zo aan de eis van het OM te voldoen.

Een voertuig heeft meer dan 1 wiel

Een eenwieler kan volgens de wet niet gezien worden als een voertuig, een voertuig heeft meer dan 1 wiel en daarom is er ook geen keuring nodig. Alleen gekeurde voertuigen kunnen een WA-verzekering afsluiten.

Probleem blijft dus nog steeds dat je in Nederland als eigenaar van een eenwieler onverzekerd aan het rondrijden bent. Sommige verzekeraars dekken via een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) tot een maximumsnelheid van 20 KM/u mogelijke schade. Probleem is dat de meeste monowheels harder gaan dan 20 KM/u.

Onnodige inbeslagnames

Afgezien van de verzekering is er wettelijk gezien met een eenwieler zoals een Monowheel of een Onewheel weinig aan de hand. We zien dat ze na inbeslagname regelmatig worden teruggegeven zonder verdere sancties, aangezien de aanschafwaarde vaak meer dan twee duizend euro bedraagt. Bij een tweede staandehouding neemt de politie hem soms wel in beslag maar we horen ook vaak dat ze dan nogmaals worden teruggegeven.

Rondrijden met verzekeringsplaatjes die bedoeld zijn voor scootmobielen of Segways kunnen we niemand aanraden. Het is verzekeringsfraude en kan er voor zorgen dat je op een zwarte lijst komt te staan bij verzekeraars. Daarnaast is het ook strafbaar.

 

2 REACTIES

  1. “Alleen gekeurde voertuigen kunnen een WA-verzekering afsluiten.” In de kleine lettertjes van mijn verzekering staat dat het ‘voertuig’ niet verboden mag zijn. Er staat nergens dat het goedgekeurd moet zijn. Verder voldoet het wiel natuurlijk niet aan de voertuigeisen die gesteld zijn voor scootmobiel, maar dat mijns inziens niet iets tussen verzekeraar en berijder. Immers, als er een lampje kapot is in mijn auto, ben ik nog steeds verzekerd.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...