Multiscope heeft net al vorig jaar een peiling gedaan naar het aantal Lichte Elektrische Voertuigen in Nederland. De peiling is te lezen als je €1295 betaald. Nieuwsorganisaties gaan dat niet betalen maar nemen blijkbaar wel het persbericht over van Multiscope wat volgens ons een vreemd vertekend beeld schetst van het LEV-landschap in Nederland.

Vorig jaar wist Multiscope te melden dat er 167.000 e-steps in Nederland waren en dat het aantal voor het eind van het jaar nog eens zou toenemen tot 238.000 stuks. Vandaag zien we weer een peiling van Multiscope met de titel “aantal licht elektrische voertuigen groeit nauwelijks.” Dat klopt volgens ons niet helemaal want volgens de nieuwe cijfers van Multiscope daalt het aantal e-steps in Nederland naar 117.000 exemplaren. Dat zijn 50.000 e-steps minder dan een jaar geleden. Best nieuwswaardig maar dat lezen we dan weer nergens. Waar zijn die gebleven? In beslag genomen door de politie?

Verder hebben wij onze twijfels bij de aantallen LEVs. Ze geven een vertekend beeld van ons soort Lichte Elektrische Voertuigen omdat er in het onderzoek ook kinderspeelgoed is meegenomen. Wij maar ook op het ministerie van I&W spreken ze over Lichte Elektrische Voertuigen als het gaat om e-steps, de Onewheel, EUC (Monowheel) en het elektrisch skateboard. Het zijn LEVs die gebruikt worden door mensen boven de 16 jaar en voor persoonlijk vervoer en niet als speelgoed.

In het onderzoek zijn ook Hoverboards opgenomen. Wij maar ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vinden dat zelfontbrandend kinderspeelgoed uit China. Te koop voor €200 en niet te vergelijken met een Onewheel of EUC van €2000. In het Multiscope onderzoek krijgen ze volgens ons ten onrechte het predikaat LEV terwijl het volgens ons kinderspeelgoed zou moeten zijn.

We lezen ook dat 7% van het totaal aantal LEVs in Nederland een balanceerbord zonder stuur is. Dat zijn blijkbaar 28.350 elektrische skateboards (ESK8). Volgens onze peilingen zijn er 500 actieve gebruikers van een ESK8 in Nederland. De rest is blijkbaar speelgoed. Multiscope peilt dat er 36.450 monowheels zijn in Nederland. Gemakshalve rekenen ze de Onewheel daar ook bij. Volgens onze peilingen zijn er minder dan 2000 actieve gebruikers van de Onewheel en EUC in Nederland. De rest is kinderspeelgoed.

Ter indicatie in Frankrijk waar LEVs legaal zijn rijden op dit moment 7246 EUCs (monowheels) rond. Het lijkt ons sterk dat er in Nederland waar ze illegaal zijn er ineens 30.000 meer rondrijden. Sterker nog er is geen een land ter wereld waar er zoveel rondrijden. De Verenigde Staten heeft met 14.952 EUCs (Monowheels) namelijk het hoogste aantal Monowheel gebruikers ter wereld.

Bij ESK8 zien we vergelijkbare aantallen in Frankrijk. 5900 ten opzichte van 28.350 stuks in Nederland….

foto: JavyGo