Zoef! Sjees er vandoor op je elektrische step. Superhandig om mee te nemen op vakantie en zo op ontdekking te gaan in een onbekende stad. Zo ga je bijvoorbeeld razendsnel van de Arc de Triomphe naar de Eiffeltoren. Dat scheelt een hoop stappen!

Nederlanders zijn op e-step of LEV in het buitenland nog steeds onverzekerd

Leuke wervende tekst van de Action om een een e-step te verkopen maar je riskeert in Frankrijk een boete van € 3.750 voor onverzekerd rondrijden. Als Nederlander ben je namelijk wereldwijd onverzekerd als je gaat rondrijden in het buitenland op een e-step of op een LEV. 

Dit hebben we in 2019 al aangegeven bij het Verbond van Verzekeraars, verzekeraars zelf en onlangs nog bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De verzekeraars zeggen dat ze niks kunnen omdat er in Nederland nog geen wetgeving is en het ministerie liet vorige week dit aan ons weten: 

Gebruikers van LEVs dienen zich op dit moment te verzekeren tegen aansprakelijkheid op basis van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM). Dit is alleen mogelijk indien dit voertuig als bijzondere bromfiets is aangewezen en daarmee is toegelaten.

Daar heb je als Nederlander dus helemaal niks aan want er is buiten Nederland tussen die miljoenen e-steps en LEVs die wereldwijd al rondrijden is vrijwel geen één e-step te vinden die het predikaat bijzondere bromfiets heeft. Heel logisch omdat ze e-steps en Levs daar gelijkstellen met een fiets en niet zien als een bromfiets. Nederland is het enige land ter wereld die LEVs gelijkstelt aan een brommer.

Let daar dus op als je buiten Nederland (op vakantie) gaat rondrijden op een LEV. Je bent vrijwel altijd onverzekerd als Nederlander… ook op huursteps. Dat de overheid hun verantwoording niet neemt snappen we maar het is voor ons onbegrijpelijk dat alle Nederlandse verzekeraars dit laten liggen.