Nederlanders zijn op e-step of LEV in het buitenland nog steeds onverzekerd

Zoef! Sjees er vandoor op je elektrische step. Superhandig om mee te nemen op vakantie en zo op ontdekking te gaan in een onbekende stad. Zo ga je bijvoorbeeld razendsnel van de Arc de Triomphe naar de Eiffeltoren. Dat scheelt een hoop stappen!

Nederlanders zijn op e-step of LEV in het buitenland nog steeds onverzekerd

Leuke wervende tekst van de Action om een een e-step te verkopen maar je riskeert in Frankrijk een boete van € 3.750 voor onverzekerd rondrijden. Als Nederlander ben je namelijk wereldwijd onverzekerd als je gaat rondrijden in het buitenland op een e-step of op een LEV. 

Dit hebben we in 2019 al aangegeven bij het Verbond van Verzekeraars, verzekeraars zelf en onlangs nog bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De verzekeraars zeggen dat ze niks kunnen omdat er in Nederland nog geen wetgeving is en het ministerie liet vorige week dit aan ons weten: 

Gebruikers van LEVs dienen zich op dit moment te verzekeren tegen aansprakelijkheid op basis van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM). Dit is alleen mogelijk indien dit voertuig als bijzondere bromfiets is aangewezen en daarmee is toegelaten.

Daar heb je als Nederlander dus helemaal niks aan want er is buiten Nederland tussen die miljoenen e-steps en LEVs die wereldwijd al rondrijden is vrijwel geen één e-step te vinden die het predikaat bijzondere bromfiets heeft. Heel logisch omdat ze e-steps en Levs daar gelijkstellen met een fiets en niet zien als een bromfiets. Nederland is het enige land ter wereld die LEVs gelijkstelt aan een brommer.

Let daar dus op als je buiten Nederland (op vakantie) gaat rondrijden op een LEV. Je bent vrijwel altijd onverzekerd als Nederlander… ook op huursteps. Dat de overheid hun verantwoording niet neemt snappen we maar het is voor ons onbegrijpelijk dat alle Nederlandse verzekeraars dit laten liggen. 

13 REACTIES

 1. Dit kan toch zo geregeld worden als aanvulling op de aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland of als extra bij je reisverzekering? Denk dat de meeste mensen dit niet eens weten en onbewust een groot risico lopen. Ik ben nu op vakantie in Parijs en heb gisteren tientallen kilometers op een huurstep gereden. Echt fantastisch om zo een stad te verkennen maar ga nu maar weer met de metro. Met dank aan de overheid en verzekeraars! WTF!!

   • Toch maar ff gelezen, interessant stukje. Misschien kunnen jullie hier nog ff een artikel voor plaatsen?

    Opvallend is hoe er een NIET over voertuigen met 1 wiel wordt gesproken, elke keer 2+ wielen.

    Paar andere puntjes die ik er zo snel uithaal;
    1. Geen dubbele remmen of NL versie van Xiaomi steps meer?
    “De Machinerichtlijn laat echter ruimte aan lidstaten om regels te stellen inzake het wegverkeer en de bescherming van de verkeersveiligheid, en juist daarop is het LEV-kader gericht.”

    2. Segway in huidige vorm mag dan ook nog gewoon;
    “De wijziging van de toelatingsprocedure die in dit voorstel wordt geregeld, heeft geen gevolgen voor bestaande exemplaren van aangewezen bijzondere bromfietsen. Een eenmaal toegelaten voertuig blijft toegelaten, ook wanneer de toelatingseisen of technische eisen nadien worden aangepast.”

    3. Alles over naar RDW, I&W heeft geen rol meer in de toelating.

    Lees morgen wel verder 🙂

spot_img

Gerelateerd

E-step is niet gevaarlijker dan een fiets of een e-bike 

Beleidsmakers worstelen met de komst van nieuwe vormen van...

Na Duitsland gaat Spanje nu ook LEVs reguleren

In 2022 konden we je al melden dat Spanje...

Minister wil LEVs zonder stuur niet op de openbare weg

Gisteren zijn we op het ministerie van Infrastructuur en...

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...