We kregen de laatste tijd meerder malen positieve berichten met betrekking tot het vrijspreken van eigenaren van een Onewheel of EUC. Rechters besloten dat een eenwiel zoals de Onewheel of een EUC geen voertuig is en daarom ook niet verboden op de openbare weg, mits verzekerd.

Dat laatste is wel een probleem want er is geen een verzekeraar in Nederland die een Onewheel kan of wil verzekeren. We hebben bij meerdere verzekeraars aangegeven hoe het zit met de wet en regelgeving met betrekking tot eenwielers maar tot nu toe blijft het angstvallig stil.

Eigenaren van een Onewheel of EUC hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een ingewikkelde puzzel om hun gelijk aan te tonen. Inmiddels zijn de stukken in handen waarin de RDW en de rechter bevestigen dat een eenwiel is toegestaan op de openbare weg. Opvallend ook het citaat van de RDW, de politie vindt dat een eenwiel verzekerd moet zijn. Uit nieuwe stukken die we na een uitspraak van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie hebben ontvangen blijkt dat nu ook het OM zegt dat een eenwieler zoals de Onewheel is toegestaan op de openbare weg, mits verzekerd:

De Officier van Justitie heeft besloten dat u het voertuig terugkrijgt. Het voertuig is op dit moment nog steeds onverzekerd. Dit betekent dat u niet met uw voertuig op de openbare weg mag rijden. U dient ervoor te zorgen dat u voor het voertuig, nadat deze aan u is teruggegeven, een verzekering afsluit. Indien bij een volgende staande houding blijkt dat dit nog steeds niet is gebeurd, zal het voertuig niet meer worden teruggegeven. 

Daarmee is een eenwiel zoals de Onewheel volgens de rechter, het OM en de RDW toegestaan op de openbare weg. Iets wat we hier al jaren schrijven maar het is fijn als de wetgevende macht dit ook op papier bevestigd.

Nu dus de schone taak aan verzekeraars om iets te bedenken voor deze nieuwe legale vorm van mobiliteit. We hebben vorig jaar al eens met een groep Onewheel gebruikers een test gedaan met scootmobiel verzekeringen en dat werkte prima als we staande werden gehouden door de politie. Het zou fijn zijn als er iets bedacht kan worden voor gebruikers van de Onewheel, Monowheel en EUC. Heel ingewikkeld moet dat niet zijn want in de wandelgangen horen we dat de stickers voor de verzekeringen voor e-steps al klaar zijn. Die plakken ook prima op een eenwiel.

Voor de fijnproevers, in de brief spreekt de Officier van Justitie over een voertuig. Een Onewheel, Monowheel of EUC is geen voertuig want een voertuig heeft volgens de wet meer dan 1 wiel. Vandaar de discrepantie in de wet zodat eenwielers zijn toegestaan. In de brief staat ook teruggave elektrisch monowheel. In dit geval ging het om een Onewheel. We hebben de persoonlijke gegevens van de brief van het OM zwart gemaakt. Een kopie van het origineel is beschikbaar voor geïnteresseerde verzekeraars die we graag helpen aan een community van enkele honderden eigenaren van een eenwiel die hun “voertuig” willen verzekeren.

Officier van justitie: Onewheel, Monowheel of EUC is toegestaan op de openbare weg