We schreven vorige week een bericht hoe je een in beslag genomen Onewheel of EUC weer terug kan krijgen van de politie. Ook deze week kon de vlag weer uit want opnieuw is een Onewheel binnen twee weken weer teruggegeven aan de eigenaar na inbeslagname. We plaatsen voor het gemak even de uitspraak van de officier van justitie bij dit bericht.
Na deze uitspraak maar ook eerdere uitspraken van de officier van justitie is het dus voor vervolgzaken voor de politie vrij nutteloos om opnieuw eenwielers zoals de Onewheel in beslag te nemen.
Waarom de officier van justitie herhaaldelijk heeft besloten om eenwielers terug te geven na inbeslagname kan je hier lezen. De politie geeft vaak het argument dat ze een Onewheel in beslag nemen omdat het een voertuig is. Deze vraag hebben we bij de RDW voorgelegd en die geven aan (zie onder) dat een Onewheel geen voertuig of motorvoertuig is. De politie heeft eenzijdig besloten dat, dat wel zo is en dat je een WA-verzekering moet afsluiten voor een Onewheel als je er mee de weg op gaat. Probleem is dat je alleen een WA-verzekering kan afsluiten voor een motorvoertuig.
We hebben inmiddels wel ontdekt dat je een Onewheel kan verzekeren via een aansprakelijkheidsverzekering bij 1 verzekeraar. De maximum snelheid is dan 20 kilometer per uur. Deze snelheid is via de Onewheel XR softwarematig (sequoia) aan te passen en de goedkopere Pint versie haalt deze snelheid standaard in de praktijk. Dit zijn we momenteel met een kleine groep Onewheel gebruikers aan het uittesten.
Ondertussen kregen we vandaag ook een bericht binnen van Chris. Hij is vandaag aangehouden op zijn Onewheel door een motoragent op de marnixstraat in Amsterdam. Hij is niet woonachtig in Nederland en had geen paspoort bij zich en werd daarom gearresteerd. Hij heeft twee uur in een cel gezeten en zijn Onewheel is in beslag genomen. Chris gaat morgen een nieuwe kopen en bezwaar aantekenen op basis van de informatie die hij op onze website heeft gevonden.
Jammer dat de correspondentie niet in zn geheel is geplaatst en anoniem is. zo heb je er niets aan.
Het originele document is in ons bezit. Aangezien hier persoonlijke gegevens op staan kunnen we dit hier niet openbaar maken. Bij navraag door politie of justitie kunnen we het document met de gegevens delen. Niet met particulieren.
Peter,
Wellicht kan je de officier wel bekend maken of het bureau waar deze werkt, dan kan je bij een dreigende inbeslagname of staande houdin meteen daaraan refereren. Mijn ervaring leert dat agenten best wel meteen de moeite willen nemen om te bellen
Is het mogelijk de naam van de verzekeraar en type verzekering met ons te delen? Ik zou ook graag verzekerd op pad gaan met mijn onewheel (pint), al is het maar om eventuele discussies met de politie te kunnen beslechten. Dank voor jullie werk zo ver! Mvg
Dit lijkt mijn ook erg prettig, hopelijk kan zorgt dat voor minder moeilijkheden met een dergelijke aanpak
Yes, die verzekering zou fijn zijn, mooi nieuwsbericht voor op de site?