Ons standpunt over de deelstep

Veelgestelde vraag: Ik lees allemaal verhalen dat er in het buitenland met huursteps veel ongelukken gebeuren. Leuk die boards en e-stepjes van jullie maar dat is toch hartstikke gevaarlijk? 

De toename in het aantal ongevallen met letsel heeft vooral te maken met de onervarenheid gebruikers van een elektrische deelstep. In Nederland kennen we nu ook al een groot aantal gebruikers van een elektrische step en daar zijn zover wij weten nog geen ernstige ongevallen voorgekomen. Dat komt vooral omdat ze de elektrische step voor persoonlijk gebruik hebben aangeschaft en zich hebben verdiept in het gebruik en bij aankoop goed advies hebben gekregen en een helm dragen. 

Gebruikers van een huurstep dragen vrijwel nooit een helm. Uit onderzoek bleek onlangs ook dat gebruikers van een elektrische step zonder helm 40% meer kans hebben op hoofdletsel. De komst van elektrische deelsteps is niet positief voor het imago van elektrische step maar ook niet voor de huidige groep PLEV gebruikers. De toename van het aantal ongevallen door onervaren gebruikers zal ongetwijfeld een negatief randje geven aan het gebruik en toelating op de weg van deze vervoersmiddelen. 

Opvallend is dat er in de Nederlandse ESK8 community en e-step gebruikers het afgelopen jaar geen ongevallen waren. Dit komt vermoedelijk doordat gebruikers van deze nieuwe vormen van vervoer zich uitgebreid laten voorlichten voordat ze de weg op gaan. Daarbij zijn de gebruikers van deze vervoersmiddelen zich ook bewust dat ze kwetsbaar zijn in het verkeer.

Ons standpunt over de deelstep

Bij gebruikers van huursteps zien we vooral kamikaze gedrag. Hoe dat komt weten we niet maar het is een constatering die we wereldwijd zien. 
Het zal nog wel even duren voordat we huursteps in Nederland op straat zullen zien want het ministerie heeft bedacht dat de steps voorzien moeten zijn van een afwijkende maat luchtbanden en knipperlichten. Zo lossen ze dat op. Vreemd, maar als je naar het explosief aantal ongevallen kijkt met huursteps in het buitenland misschien ook wel even beter voor nu.

Zien wat deelsteps allemaal veroorzaken? Volg @scootersbehavingbadly

1 REACTIE

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...