Onverzekerd rondrijden is verboden met een PLEV maar met een fiets mag het gewoon

In Nederland riskeer je een boete van €419 of zelfs inbeslagname als je met een PLEV op de openbare weg gaat rijden. Dat heeft er vooral mee te maken dat je onverzekerd bent. Als je een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) zou kunnen afsluiten voor je PLEV dan is er eigenlijk niks meer aan de hand. Er is een uitzondering voor eenwielers omdat die buiten de huidige wetgeving vallen. Ze zijn toegestaan op de openbare weg maar vrijwel nergens te verzekeren en daardoor blijft dat ook een grijs gebied.

Fietsers hebben het makkelijk en mogen gewoon onverzekerd rondrijden. Je bent niet verplicht om een (AVP) af te sluiten als je een fiets gebruikt. Een van de Legaalrijden petitionarissen heeft dit onlangs ook meegemaakt. Een kind scheurde als een kamikaze door de bocht op de verkeerde weghelft en boorde zich vol in op zijn Brompton vouwfiets. Schade €350,00. Geen probleem, kan gebeuren…. Ouders van het kind hadden alleen geen AVP en waren ook niet bereid om de schade te betalen.

Dit is slechts een voorbeeld maar via de reacties kregen we meer van dit soort berichten. Zo ook van Peter V:

Bijna iedere fietser, met name in grote steden, rijdt onverzekerd voor schade aan derden, zeer verzekerd van alleen maar steeds meer rechten dan welke andere weggebruiker. De overheid stimuleerd dan ook dit overzekerd rondrijden. Ik heb zelf nog nooit een inbeslagname gezien van een compleet ondeugdelijke fiets. Demoniseren van PLEV’s hoort niet meer in het grote fietsenplan.

Helder verhaal, hoeven we niks meer aan toe te voegen en dank aan Peter voor zijn reactie. En ja een Brompton met een AVP is op regenachtige dagen een prima vervanging voor je PLEV.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...