Een kantonrechter worstelt met de vraag of je met een step met trapondersteuning wel legaal de openbare weg op mag. Omdat de wet- en regelgeving rond e-steps met trapondersteuning ingewikkeld is laat de kantonrechter aanvullend onderzoek doen om uit te zoeken of een e-step met trapondersteuning wel legaal is.

De zaak draait om een ongeluk in Waddinxveen waar een 14-jarige jongen met zijn omgebouwde Xiaomi Mi met trapondersteuning in botsing kwam met een Peugeot 107. Beide partijen geven elkaar de schuld. De automobilist denkt dat de omgebouwde e-step niet de weg op mag. De vader van de jongen zegt dat de omgebouwde e-step vergelijkbaar is met een e-bike en dat die legaal de weg op mag.

Volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ben je onverzekerd op een e-step met trapondersteuning. De rechtszaak rond de botsing in Waddinxveen gaat begin juli verder.

Na enkele geruchten over de legale e-step met trapondersteuning gaf in augustus 2021 de Rijksoverheid aan dat een e-step met trapondersteuning legaal is:

U stept zelf op deze e-step. Door de hulpmotor gaat u harder vooruit. Maar niet harder dan 25 kilometer per uur. De hulpmotor heeft een vermogen van maximaal 250 Watt. Voor deze e-step gelden dezelfde regels als voor een elektrische fiets en je hoeft geen rijbewijs te hebben.

Een e-step met trapondersteuning heeft een stuur, verlichting, rode en witte/gele reflectoren. De gashendel mag niet werken. Werkt de gashendel wel? Dan is uw e-step een bijzondere bromfiets.

Inmiddels rijden zelfs Ziggo monteurs (onverzekerd) op een e-step met trapondersteuning.

update:

Via Micha kregen we nog de bevestiging dat je een e-step met trapondersteuning kan verzekeren bij verzekeraar Promovendum:

Met uw elektrische ondersteunende step is er een dekking vanuit uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP).