Politie blijft steeds vaker eenwielers zoals de Onewheel na inbeslagname teruggeven

We schreven het al eerder voor een eenwieler zoals de Onewheel bestaat geen kentekeneis, geen minimum leeftijd, noch rijbewijseis. Zowel de RDW als het OM en de politie hebben ons meerdere keren laten weten dat een Onewheel is toegestaan op de openbare weg.

Het OM stelt dat er dan wel een WA-verzekering afgesloten moet worden. Probleem is dat je alleen een WA-verzekering kan afsluiten voor een motorvoertuig. Een Onewheel valt niet niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën.

Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

Waarom niet? Heel simpel: een (motor)voertuig heeft meer dan één wiel en de Onewheel valt daar dus buiten. De vraag is ook of er überhaupt wel een verzekeringsplicht is. Het ligt voor de hand dat een Onewheel gewoon onder een standaard aansprakelijkheidsverzekering valt, net als een fiets.

Toch zien we nog regelmatig dat de politie Onewheel’s en eenwielers in beslag neemt. Vaak krijgen eigenaren te horen dat het een niet gekeurd voertuig is en dat ze hem daarom in beslag nemen. Na een telefoontje met het OM blijkt dan ook snel dat er geen keuringsplicht voor eenwielers is en dat het ook geen voertuig is. We kennen Onewheel eigenaren waarvan al 3x een Onewheel in beslag is genomen. De meeste worden teruggegeven en boetes worden kwijtgescholden.

Daarbij willen we ook graag een positieve kanttekening plaatsen er zijn heel veel handhavers en agenten die geen enkel probleem hebben met een Onewheel en inmiddels wel weten hoe het met deze discrepantie in de wetgeving zit.

Politie Deventer heeft ook uitgebreid gebeld met het OM en daarvan hebben we het volgende audiofragment. Duidelijker kunnen we het niet maken en dan hoeven andere dienders niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden:

https://www.instagram.com/p/CCEztjEpHyl/?utm_source=ig_web_copy_link

5 REACTIES

  1. Waarom überhaupt in beslag nemen? Er is geen wetgeving over dus gewoon gedogen. Ik snap niet dat politie mensen die geen vlieg kwaad doen niet met rust kan laten, er is genoeg echte misdaad om achter aan te gaan. En als het gaat over veiligheid op het fietspad mogen ze wel eerst wat doen aan opgevoerde e-bikes en wielrenners, niet mensen die zich netjes aan de snelheid houden.

  2. Intussen voor de derde keer eenwieler in beslag genomen. Ik ben intussen een “bekende” van de politie. Al met al heeft het me aan eenwielers en boetes ongeveer € 3000 gekost. Ik ga een scooter kopen. Op afbetaling want de spaarpot is leeg.
    Ik heb een zaak lopen in hoger beroep met grote winstkans, hetgeen de community ten goede zou komen. In ieder geval de eenwielers. Helaas is een advocaat alleen voor mensen zonder geld of met heel veel geld en mijn inkomen is net een paar euro te hoog om in aanmerking te komen voor toewijzing van een advocaat en ik heb al gemerkt dat je zonder advocaat sowieso niet serieus genomen wordt en kansloos bent.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...