Politie neemt EUC in beslag van bezorger van maaltijden voor arme en hulpbehoevende Rotterdammers

Dagelijks worden e-steps, Onewheels, elektrische skateboards en EUCs in beslag genomen door de politie. Dat lees je regelmatig ook terug op onze website maar het heeft nog nooit de krant gehaald. Nou ja wel toen wij vorig jaar ontdekten dat de politie zegt dat ze vernietigd worden maar het Openbaar Ministerie ze vervolgens stiekem verkoopt via een veiling website. Het was wereldnieuws en iedereen sprak er schande van. Je raadt het al…. het gebeurd nog steeds.

Toch was de inbeslagname van een EUC vorige week nieuws voor de Rotterdamse editie van het AD. Bob bezorgde namelijk met zijn EUC maaltijden als initiatiefnemer van stichting Hotspot Hutspot voor arme en hulpbehoevende Rotterdammers. Bob was al meerdere keren aangesproken door de politie maar onlangs ging het dus mis en nam de politie zijn eenwiel in beslag. Volgens de politie is een eenwiel geen toegestaan vervoersmiddel voor de openbare weg. Maar daarover zijn de meningen dus verdeeld. Volgens de wegenverkeerswet is het geen voertuig omdat een voertuig meer dan een wiel heeft. Dat is dus een discrepantie in de wet.

Een woordvoerder van de Rotterdamse politie noemt eenwielers onbetrouwbaar qua remmen en aandrijving als het gas wordt losgelaten. Ook hebben ze geen verzekering. Dat laatste kunnen we beamen maar dat hebben veel fietsers ook niet en er is ook nog nooit een fiets in beslag genomen omdat die niet verzekerd was. Qua betrouwbaarheid van eenwielers kunnen we de woordvoerder van de Rotterdamse politie verwijzen naar onze uitgebreide remtest.

We zien zeer regelmatig dat veel eigenaren van Onewheels en EUCs hun vervoermiddel na inbeslagname weer terug krijgen. Vaak met een sticker van de politie waarop staat verboden e-step. We horen ook dat er aangepaste wetgeving is die eenwielers nu voorgoed van de straat moet verbannen maar zowel bij de politie en het OM kunnen ze ons daar niet verder mee helpen. Vooralsnog worden ze na inbeslagnam nog steeds terug gegeven.

Bob is overigens zelf erg voor veiligheid en draagt altijd een helm, kniebeschermers, handschoenen en een felle jas. Bij onze gesprekken met stakeholders, echte stichtingen, de overheid en het Verbond van Verzekeraars kregen we het afgelopen jaar constant te horen dat EUCs wel erg hard rijden en rare capriolen uithalen. Dat helpt ook niet mee maar gelukkig zijn er heel veel Bobs en het is raar dat iemand met zo’n goed initiatief geen eten meer kan rondbrengen op een milieu vriendelijke manier en nu noodgedwongen weer de auto moet pakken.

Bron: AD via Timo waarvoor dank!

2 REACTIES

spot_img

Gerelateerd

E-step is niet gevaarlijker dan een fiets of een e-bike 

Beleidsmakers worstelen met de komst van nieuwe vormen van...

Na Duitsland gaat Spanje nu ook LEVs reguleren

In 2022 konden we je al melden dat Spanje...

Minister wil LEVs zonder stuur niet op de openbare weg

Gisteren zijn we op het ministerie van Infrastructuur en...

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...