Op vrijdag 20 september namen twee motoragenten in Amsterdam een Onewheel in beslag. Ze dachten dat het een verboden voertuig was, maar een Onewheel is geen voertuig. Daar hebben we bevestiging van het RDW van, OM en de politie zelf.

Politie neemt Onewheel's in beslag en geeft ze na 3 maanden weer terug

Een Onewheel of EUC heeft 1 wiel. De Europese eisen (EG) met betrekking tot voertuigen zijn van toepassing op voertuigen die 2-, 3- of 4 wielen hebben. Een Onewheel valt niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën. Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet (WVW).

We hebben al meerdere malen gezien dat iemand zijn Onewheel of Monowheel heeft teruggekregen van justitie en zo ook weer deze week. Probleem is vooral dat de politie ze in beslag neemt om dat ze niet verzekerd zijn. Wij vragen al maanden aan verzekeraars dat we onze eenwielers zoals een Onewheel willen verzekeren.

Politie neemt Onewheel's in beslag en geeft ze na 3 maanden weer terug

Zo ook deze week, dat de politie niet weet wat ze er mee aan moeten blijkt wel aan de sticker die op de teruggeven Onewheel zat geplakt. Speelgoed skateboard…. Dat klopt ook niet want een Onewheel is geen speelgoed. Wij vragen ons echt af wat het nut is om steeds weer Onewheels in beslag te nemen, 3 maanden te laten staan op een politiebureau en dan weer terug te geven.

Politie neemt Onewheel's in beslag en geeft ze na 3 maanden weer terug

Het probleem is vooral dat we onze eenwielers niet kunnen verzekeren omdat het geen voertuig is, de vraag is ook of er überhaupt wel een verzekeringsplicht is. Het ligt voor de hand dat een Onewheel gewoon onder een standaard aansprakelijkheidsverzekering valt.

Ondertussen zijn er ook eigenaren van eenwielers die blijkbaar geïrriteerd raken om dit constant te moeten uitleggen aan de politie als ze worden aangehouden. Afgelopen week escaleerde dit in Den Haag toen een eigenaar van een EUC (eenwieler) in de boeien is geslagen en afgevoerd naar het politiebureau. Hij heeft zes uur in de cel gezeten en zijn eenwiel is in beslag genomen. 

Politie neemt Onewheel's in beslag en geeft ze na 3 maanden weer terug

Zojuist is er in Amsterdam weer een Onewheel in beslag genomen. Allemaal een hoop nutteloos gedoe omdat verzekeraars niks doen en omdat politie agenten de wet niet kennen.