RTV Rijnmond belt af en toe met een politie expert in Rotterdam-Delfshaven. Ditmaal ging het over PLEV’s en dus interessant om even te terug te luisteren. De vraag was met welke boards en e-steps je nu wel of niet de straat op mag. Dat is duidelijk, zonder RDW keuring krijg je in Nederland geen PLEV de weg op.

De expert gaf aan dat er op de websites van de overheid PLEV’s staan die wel goedgekeurd zijn maar die was de agent op straat nog nooit tegengekomen. Wij ook niet maar we hebben er wel eens een op de e-mobility experience op de Dutch Design Week in het echt gezien.

Politie Rotterdam-Delfshaven: goedgekeurde elektrische PLEV's moeten op de stoep

Daar konden mensen elektrische skateboards, Onewheel’s, e-steps en ook zo’n door de RDW goedgekeurd ding testen. Je raad het al. Van de duizenden testritten ging er 0,01% op zo’n goedgekeurd ding zitten en dat was dan ook meestal een gebbetje. Wij kennen echt niemand die op die goedgekeurde elektrische rollators wil rondrijden.

Politie Rotterdam-Delfshaven: goedgekeurde elektrische PLEV's moeten op de stoep

In het interview verwijst de agent naar websites van de overheid mbt PLEV’s en geeft aan dat de politie bij een overtreding met een PLEV meestal eerst een waarschuwing geeft en bij een tweede overtreding pas een boete van 380 euro. Dat op de website van de overheid staat dat die boete €260 is, is hem en veel andere agenten plus de rechter blijkbaar nog steeds ontgaan.

De agent geeft ook aan dat de elektrische goedgekeurde voertuigen de regels van de voetgangers moeten volgen op de stoep. PLEV’s met een benzinemotor moeten op het fietspad rijden. De interviewer probeert hem nog te helpen om de vraag te herhalen zodat hij zich kan corrigeren maar tevergeefs.

De expert van de politie snapt ook de plotselinge populariteit van PLEV’s niet. Hij denkt dat mensen ze nemen zodat ze een eigen stijl kunnen kiezen of op te vallen, net zoals sommige mensen een hanekam nemen. 

Tip voor RTV Rijnmond, bel eens met ons of vraag je af waarom PLEV’s in de rest van de wereld wel zijn toegestaan voor gebruik op de openbare weg en zonder zo’n exclusieve RDW keuring. Nederland is vrijwel het enige land ter wereld waar ze die keuringen doen. Een e-step, elektrische skateboard, Onewheel of Monowheel staat voor de Nederlandse overheid gelijk aan een motorvoertuig zoals een auto. Met een e-bike of een fiets met een gelijkwaardige snelheid en met dezelfde verkeersrisico’s mag je zo (onverzekerd) in Nederland de weg op.

Via Twitter blijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwijzen naar de RDW op vragen van consumenten die met een e-step de weg op willen. “toelating van e-steps kan worden aangevraagd bij de RDW”. Zo’n keuring is voor particulieren niet mogelijk en kan alleen aangevraagd worden door fabrikanten. De laatste keuring was eind 2018, sindsdien liggen de keuringen van de PLEV’s waar wij voor staan stil. Dat zijn de feiten. Hoe dat komt? De overheid wil dat je PLEV er bij voorkeur uitziet als een rollator met richtingaanwijzers, (inklapbaar) zadel, achteruitkijkspiegels, luchtbanden die niet te koop zijn (qua diameter) en een stuur. We hebben contact gehad met fabrikanten van LEV’s en die geven aan dat Nederland eisen stelt die niet realistisch of uitvoerbaar zijn. Zelfde verhaal horen we van de leveranciers van deelsteps.

Het begint zo langzamerhand een schertsvertoning te worden. Misschien moeten we binnenkort eens van die goedgekeurde PLEV’s vergelijken in een test met de PLEV’s die wij met de petitie vertegenwoordigen…