Rekenkamer constateert dat snelfietspaden automobilist niet uit de auto haalt

Het is vandaag de derde woensdag in mei, dat is ook de Verantwoordingsdag waarop de minister van Financiën namens het kabinet de jaarverslagen presenteert van het Rijk en alle ministeries.

Wij zijn natuurlijk geïnteresseerd in het ministerie van I&W en met name naar de €26 miljoen die het afgelopen jaar is geïnvesteerd in de aanleg van snelfietspaden om automobilisten uit hun auto te krijgen.

Doel van deze forse kapitaalinjectie in snelfietspaden was om 1 tot 4% van de automobilisten te laten overstappen op de fiets. Uit de cijfers van de Rekenkamer blijkt dat dit minder dan 1% is.

De Rekenkamer constateert op Verantwoordingsdag verder onder meer dat provincies zonder de €26 miljoen van het ministerie van I&W ook wel snelfietspaden hadden aangelegd. Provincies hebben snelfietspaden voorgedragen voor subsidie die al gepland waren en zelfs waarvan bijna met de aanleg werd begonnen.

Met de €26 miljoen hadden gebruikers van Persoonlijk Lichte Elektrische Voertuigen makkelijk de doelstelling van 4% kunnen halen. We durven zelfs te stellen dat daar niet eens zo’n kapitaalinjectie van het rijk voor nodig is. Maar glad asfalt is natuurlijk altijd fijn.

Deze kabinetsperiode heeft het kabinet €100 miljoen geïnvesteerd in fietsstallingen en snelfietsroutes. De €26 miljoen waarvoor vandaag verantwoording is afgelegd is in 2019 uitgegeven.

 

spot_img

Gerelateerd

E-step is niet gevaarlijker dan een fiets of een e-bike 

Beleidsmakers worstelen met de komst van nieuwe vormen van...

Na Duitsland gaat Spanje nu ook LEVs reguleren

In 2022 konden we je al melden dat Spanje...

Minister wil LEVs zonder stuur niet op de openbare weg

Gisteren zijn we op het ministerie van Infrastructuur en...

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...