Rotterdammer met COPD mag wel met scootmobiel over de Erasmusbrug maar niet met e-step

De Rotterdamse Geert Lebbing stuurde ons een kopie van zijn verzoekschrift die hij schreef aan de minister, de burgemeester van Rotterdam en diens korpschef. Geert is 80 en heeft COPD. Hij kocht vorig vorig jaar een e-step en gebruikt haar met veel plezier, hij noemt zijn e-step steppie. Dankzij haar komt hij zonder adem-nood de Erasmus en Willemsbrug over en zij brengt hem in het tempo van een fiets naar waar hij moet zijn. Met zijn steppie is hij de kleinste en wendbaarste weggebruiker.

Eenpersoons, kleiner dan een fiets, smaller dan bakfietsbreed, langzamer dan een e-bike (of GoGo) is hij niemand tot last. Haar hoef ik niet hinderlijk in het straatbeeld achter te laten, ik klap haar in en neem haar mee. Er is alleen een probleem. Anders dan met genoemde (elektrische) voertuigen mag zijn steppie niet op de openbare weg gebruikt worden. Geert kreeg al twee keer een waarschuwing met de melding dat hij een boete van €250 riskeerde plus inbeslagname van zijn steppie die €450 kost.

Het steppie van Geert is volgens de politie namelijk niet door de RDW goedgekeurd, zou verkeersonveilig zijn en dus verboden. Daarbij ben je als bestuurder van een steppie ook onverzekerd. Risico voor Geert maar ook voor de andere weggebruikers. Geert vraag zich ondertussen wel af waarom onverzekerde fietsers wel zijn toegestaan. Zij zorgen toch ook voor onverzekerde risico’s.

Geert raadpleegde de RDW en daar blijkt dat een (motor-)step met een maximale snelheid van 25 km/u voor de wet een snorfiets is. Maar een elektrische step is alleen toegestaan als hij door de minister is toegewezen als bijzondere bromfiets. Geert zijn steppie is een Xiaomi 365 en geen bromfiets benadrukt hij en ook nog niet als zodanig aangewezen.

Nu Geert al twee keer is staande gehouden als gevaarlijke wetsovertreder voelt hij zich als e-step gebruiker iemand die zwaar tegen de regels inwerkt maar ook gedupeerd.  Als het ware in een scootmobiel gedreven. Hij verzoekt daarom de minister zijn steppie als toegestaan aan te wijzen. Hij voegt daar aan toe dat hij vermoed dat de minister daar nog jaren voor nodig heeft en stelt als oplossing voor om zijn steppie tot die tijd te gedogen via de politie en een ontheffing van de regels in te stellen. Volgens Geert is dat niet mogelijk want zelfs bij de Koning is dat een gebruikelijke manier van handhaven. Daarnaast stelt zo’n ontheffing Geert in staat om bij te dragen aan een milieuvriendelijke stad.

Geert is niet de eerste persoon met lichamelijke klachten die ons aanschrijft. Dat mensen noodgedwongen een mega dure (vaak gesubsidieerde) scootmobiel kopen omdat ze niet meer gebruik mogen maken van een e-step horen we regelmatig.

1 REACTIE

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...