Spanje past regels en motorvermogen aan voor LEVs

In Spanje zijn Lichte Elektrische Voertuigen al enige tijd legaal maar de overheid heeft wel besloten om een aantal regels aan te passen lezen wij in de Spaanse Staatscourant via een tip van Arjan Tel. 

Er is een overgangsperiode van 5 jaar om de nieuwe regels te implementeren zodat niet meteen alle LEVs die niet aan de nieuwe eisen voldoen meteen illegaal zijn. De nieuwe verordening bepaalt dat voertuigen voor persoonlijke mobiliteit voorzien moeten zijn van een kentekenbewijs en aan een aantal technische eisen moeten voldoen.

Spanje past regels en motorvermogen aan voor LEVsDaarnaast moet er een classificatie zichtbaar zijn op het voertuig om de certificering en identificatie te vereenvoudigen. 

Spanje past regels en motorvermogen aan voor LEVsE-steps en skateboards mogen een maximaal motorvermogen hebben van 1000w en zelfbalancerende LEVs zoals een EUC of een Onewheel 2500w. 

In Nederland heeft het ministerie van I&W besloten in het voorlopige LEV-kader dat het maximale vermogen van Levs 250w mag zijn. Legaalrijden gaf eerder al aan dat het maximale motorvermogen van 250w voor LEVs gevaarlijk is, zeker voor zelfbalancerende LEVs.

Een maximale snelheid van 25 KM/u is logischer en zou niet gekoppeld moeten worden aan net vermogen van de motor. Nederland is ook het enige land ter wereld met deze eis. 

6 REACTIES

  1. Waar staat dat er besloten is dat het max 250w is voor in nederland voor lev’s? Dat is namelijk niet genoeg en dan kom je de heuvel niet eens mee op een electrische fiets is 250w omdat je daar nog 300wat zelf bij kan trappen maar bij een Lev is dat niet zo bij onewheels is dat zeker gevaarlijk want als ie dan uit valt door dat de motor niet genoeg vermogen heeft de heuvel op te gaan dan val je

    • Dat heeft het ministerie van I&w besloten in het voorlopig LEV kader. We hebben aangegeven dat het gevaarlijk is maar nog geen reactie gekregen op onze volgende vraag:

      LEVs mogen een maximaal motorvermogen hebben van ten hoogste 250 W en maximaal 25 KM/u rijden. Waarom is er een maximaal motorvermogen? Dit is iets wat we niet zien in de meeste Europese lidstaten. Waarom is er niet voor gekozen om een hoge boete te geven bij de overschrijding van de maximale snelheid? Het motorvermogen bij LEVs zorgt vaak ook voor stabiliteit, extra remkracht en soms heb je net iets meer kracht nodig om een ongeluk te voorkomen.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...