Afgelopen zomer dreigde plaatsvervangend burgemeester van Parijs, David Belliard met een verbod op deelsteps. Aanleiding waren dodelijke incidenten waar huursteps bij betrokken waren. Daarnaast is er al sinds 2019 in Parijs veel ophef over de overlast van deelsteps. Op dit moment zijn er 3 exploitanten van deelsteps in Parijs. Lime, het Franse Dott en TIER. Ze verhuren 15.000 elektrische steps die verspreid door de stad staan. Elke operator mag 5000 deelsteps op de straat plaatsen in 2500 geautoriseerde locaties. Operators van deelsteps moeten zich inkopen bij de gemeente en dat kost geld. In het geval van Parijs 1 miljoen euro. Dat een veilige stad boven geld gaat blijkt wel uit de publieke opinie in Parijs. Veel mensen maar ook het gemeentebestuur zien de deelsteps liever verdwijnen dan blijven.

Operators van deelsteps hebben gisteren ook maatregelen getroffen omdat ze anders mogelijk hun contract verliezen. Zo is de maximale snelheid van alle deelsteps in Parijs in 700 zones via de ingebouwde GPS beperkt tot 10 KM/u. Dit zijn gebieden waar nu veel ongevallen en overlast is door deelsteps. De oevers van de Seine en enkele drukke winkelstraten vallen nog niet onder de maatregel. Vreemd want dit is juist de locatie waar deze zomer nog een dodelijk ongeval was met een deelstep.

Bij ongevallen met elektrische steps zijn dit jaar in Parijs al twee doden gevallen en 329 mensen gewond geraakt. De meeste ongevallen zijn toe te schrijven aan deelsteps. Veel bestuurders en politici maken vaak geen onderscheid tussen deelsteps en e-steps die persoonlijk gebruikt worden. Zo worden de ongevallen van deelsteps vaak ook onterecht toegeschreven aan mensen die e-steps persoonlijk gebruiken. Bij owned (persoonlijk gebruik) is dit minder omdat gebruikers meer ervaren zijn en soms een helm dragen. In bijvoorbeeld Brisbane (Australië) is 92% van de ongevallen met een LEV een e-step de oorzaak. 78% daarvan komt door een deelstep.

Foto: Mathias P.R. Reding