Het is inmiddels komkommertijd en dan is de e-step ineens blijkbaar wel nieuwswaardig. We zagen de afgelopen week in veel landelijke dagbladen berichten over de e-step. Het is jammer dat de redacties niet even verder zoeken of ons bellen maar bij bronnen vragen stellen die niks weten van e-steps of fel tegen de komst van e-steps zijn. Zo krijg je wel een eenzijdig en negatief beeld.

Vandaag ook een artikel over deelsteps in de NRC waarbij een mevrouw uit Noorwegen die is gevallen met een VOI deelstep blijkbaar de aanleiding was. Ze gebruikte de VOI deelstep dagelijks op maximale snelheid totdat ze is gevallen en een hersenschudding opliep. Dat ze beter een helm had kunnen dragen lezen we pas aan het einde van het artikel. De kop van het artikel in de NRC is “oprukkende e-step bezorgt Europese steden kopzorgen”. In die kop had in plaats van e-step beter deelstep kunnen staan want dat is feitelijk juist. 

Uit het artikel blijkt ook dat de helft van de ongevallen worden veroorzaakt door mensen die dronken deelsteps gebruiken. Dat zagen we ook in Duitsland en dat is iets wat we vrijwel nooit lezen over mensen die persoonlijk een e-step gebruiken. Dit soort berichten geeft een negatieve blik op e-steps. Elke keer als het over deelsteps gaat lezen we e-step en dat is ook wat bij mensen blijft hangen als algemene kennis, de e-step is levensgevaarlijk. 

Wat echt gevaarlijk is zijn de mensen die ze gebruiken. Wij vinden ook dat iedereen die op een LEV stapt een helm zou moeten dragen. Om het even plastisch uit te drukken… als je valt met een e-step rem je af op je voorhoofd. Dat komt omdat er altijd een stuur in de weg zit en je hebt een lage valhoogte. Helmen verminderen het risico op ernstig hoofdletsel met bijna 70%. Maar in Nederland is de overheid tegen een helmplicht voor LEVs. Daar zit het gevaar maar dat lezen we nergens. 

We hoorden onlangs via een bericht in het AD dat deelsteps al in 2022 in Nederland de weg op mogen. Die hebben dan net genoeg tijd om het voor de persoonlijke gebruikers van LEVs te verpesten. Want die mogen pas in 2023 de weg op. In Engeland zagen we dat het een half jaar duurt voordat deelsteps het volledig verziekt hebben en dat de publieke opinie volledig tegen de komst van alle LEVs is. In Nederland is de media nu al bezig om die publieke opinie te verzieken. 

Foto: @torgjoha