Sorry voor de clickbait maar we moeten je teleurstellen. Je kan een Segway Max G30, Onewheel, EUC of een elektrisch skateboard helaas (nog) niet verzekeren in Nederland. De afgelopen tijd kregen we steeds meer meldingen dat verzekeraars ze wel verzekeren maar dit klopt niet omdat ze geen idee hebben wat ze verzekeren ontdekten we.

Segway is gestopt met de productie van de Segway PT, het zelfbalancerende voertuig wat in Nederland legaal op de openbare weg mag rijden sinds 2008. Zo’n zelfbalancerende Segway verzeker je eenvoudig online via je verzekeraar maar er zijn ook e-steps en eenwielers die Segway heten. En dat veroorzaakt inmiddels een maas in het systeem van verzekeraars. Je sluit een Segway verzekering af en plakt zo’n verzekeringsplaatje die bedoeld is voor zo’n oude legale Segway op je e-step of eenwiel en je bent verzekerd. Een Segway is toch een Segway? Dat is dus niet zo. Je bent nog steeds onverzekerd als je zo gaat rondrijden. 

Ook eigenaren van andere LEVs verzekeren op die manier hun vervoermiddel. Dat kan eenvoudig online via de categorie scootmobiel van je verzekeraar en bij de naam vul je dan overige in. Na een paar werkdagen ontvang je een verzekeringsplaatje met de verzekeringspapieren.

Er zijn er inmiddels best veel mensen die zo rondrijden. Mooie afleidingsmanoeuvre voor de politie maar je bent nog steeds onverzekerd. Probleem is ook dat de politie deze truc inmiddels ook kent en daarom melden we dat nu hier. Het is fraude en bedrog en daar kan een hoop gedoe van komen.

Je pleegt ook verzekeringsfraude. Je komt hierdoor mogelijk op een zwarte lijst en je verzekeringen kunnen in de toekomst of zelfs meteen beëindigd worden.

Wij kwamen onlangs een verzekeraar tegen die op die manier tientallen Segway MAX G30 e-steps verzekerd had. De verzekeraar had niet goed opgelet en wist het verschil niet tussen een legale Segway uit 2008 of een illegale e-step van nu.